Flera pojkar fördes till sjukhus i samband med ett blixtnedslag på Lidingö i torsdags. Arkivbild.
Flera pojkar fördes till sjukhus i samband med ett blixtnedslag på Lidingö i torsdags. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Experten: Det ska du inte göra när det åskar

Ställ dig aldrig under ett träd, ta ut hörlurarna och håll ihop fötterna. Det finns en rad saker att tänka på när det åskar och blixtrar.
– Det är ovanligt att träffas, men alltid bra att ta det säkra före det osäkra, säger professorn Vernon Cooray.

ANNONS

Flera pojkar skadades i samband med ett blixtnedslag på Lidingö utanför Stockholm i torsdags.

Pojkarna befann sig utomhus och rapporteras ha tagit skydd från regnet under ett träd, vilket kan vara förklaringen till att de träffades, enligt Cooray, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet, som har forskat om åska och blixtar i 40 år.

– Det första rådet är alltid att man ska gå in när det åskar. Om man hör åska kan det blixtra cirka tio kilometer bort.

– Man kan också söka skydd i en bil om det finns någon i närheten. Det förutsätter att bilen består av metall, eller mestadels av metall. Då fungerar det som ett bra skydd.

ANNONS

"Absolut inte göra"

Att träffas av blixten är ovanligt i Sverige. Varje år är det mellan fem och sex personer som möter blixten på något sätt. Enligt Cooray kan man också befinna sig nära ett blixtnedslag, och träffas av den del av blixten som till exempel går igenom ett träd.

– När det åskar brukar det också regna i närheten. Många söker därför skydd under träd. Det ska man absolut inte göra. Om du befinner sig ute på ett fält med träd kommer blixten att söka sig till den högsta punkten på fältet.

Huka sig

I stället ska man försöka att sänka kroppen utan att lägga sig raklång på marken.

– Man ska böja sig för att inte attrahera blixten. Man ska också hålla ihop benen. Ju mindre mellanrummet mellan benen är, desto mindre blir strömningen i kroppen om blixten skulle träffa.

– Om man ligger ner på ett fält och blixten slår ner i närheten finns det risk för att strömningen går genom marken och hela kroppen, även huvudet.

Enligt Cooray är det en myt att man inte bör prata i telefon när det åskar.

– Men det man ska tänka på är att ta ut sina hörlurar från öronen. Om blixten träffar en kan strömmarna gå direkt till hjärnan via hörlurarna. Om man är inomhus kan man också dra ut sladdar för att skydda själva elektroniken, säger han.

ANNONS
ANNONS