2019 fanns det 177 färre poliser i yttre tjänst jämfört med 2015. Arkivbild.
2019 fanns det 177 färre poliser i yttre tjänst jämfört med 2015. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Färre poliser i yttre tjänst

Trots att kriminaliteten blivit grövre har antalet poliser i yttre tjänst sjunkit sedan 2015. Det rapporterar Polistidningen som hänvisar till tidigare sekretessbelagda uppgifter.

ANNONS

I december 2019 var 9 049 poliser anställda i yttre tjänst. Antalet anställda har ökat något från föregående år, men är fortfarande lägre än 2015 då motsvarande siffra var 9 226.

Totalt har det blivit fler poliser sedan 2015.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz beklagar sig över utvecklingen.

– Målet har under väldigt lång tid varit att öka antalet poliser i yttre tjänst. Befolkningen har ju vuxit och kriminaliteten blivit grövre med bland annat skjutningar och sprängningar, säger hon till Polistidningen.

Statistiken berör en bredare kategori av poliser i yttre tjänst. Där ingår förutom de drygt 7 000 poliser som jobbar med brottsförebyggande och ingripande verksamhet bland annat gränspoliser, trafikpoliser, sjöpoliser och polisaspiranter.

ANNONS

Siffran rymmer även föräldralediga, tjänstlediga och sjukskrivna. Det innebär i praktiken att betydligt färre är tillgängliga för yttre tjänst.

Lena Nitz tror att hård arbetsbelastning och tuff arbetsmiljö gör att polisanställda söker andra vägar inom myndigheten.

– Det betalar sig inte särskilt bra och karriärvägarna är få för den som vill stanna i yttre tjänst. Samtidigt är det brist på polisiär kompetens i övriga delar av organisationen, så den som är missnöjd med yttre tjänst har många andra delar att söka sig till, säger hon till Polistidningen.

ANNONS