Förkylningarnas högsäsong är igång

ANNONS
|

Svenskarna drabbas i snitt av 2-3 förkylningar varje år och oftast under vinterhalvåret. Några exakta siffror över antal insjuknanden finns inte, eftersom förkylning inte hör till de anmälningspliktiga sjukdomar som Smittskydd Västra Götaland för statistik över.

– Just under den här perioden är förkylningsvirus vanligast, men det finns flera olika varianter som har egna smittsäsonger, säger Tomas Bergström, professor i mikrobiologi på Sahlgrenska.

Ett klassiskt råd för att inte bli sjuk är att inte bli för kall.

– Förkylningsviruset förökar sig som bäst vid 33 grader, vilket det är i näsan, så den myten kan mycket väl visa sig stämma, säger Tomas Bergström.

ANNONS

På senare år har användningen av handsprit blivit allt vanligare, något som väcker reaktioner.

– Det har ingen som helst effekt på förkylningsvirus och inte heller mot vinterkräksjukan. Handsprit fungerar mot virus som har ett yttre hölje, men det har inte de vanligaste virusen vi människor smittas av. Dessutom kan det ta död på de bra bakterierna vi har. Det duger gott med två och vatten, säger Tomas Bergström.

En ny studie baserad på en enkätundersökning visar nu direkta kopplingar mellan långvarig sömnbrist och insjuknande av förkylning.

– Det gäller de som regelbundet sover mindre än sex timmar om dygnet och det finns andra studier som visar liknande resultat så det är inte konstigt att det hör ihop, säger Thomas Bergström.

Och även om man använder värktabletter och nässpray vid insjuknandet så smittar man lika mycket, då de enbart lindrar symptomen.

– Det är vila som gäller. Undvik fysisk aktivitet. Professionella idrottare vet att förkylningar kan bli långvariga och det är därför de vilar när de är sjuka. Tränar man när man är förkyld kan man i värsta fall drabbas av hjärtmuskelinflammation, säger Tomas Bergström.

En annan effekt av förkylningen är hur mycket slem (snor) kroppen tillverkar. En frisk person sägs ligga på 5 cl varje dag, men under en förkylning kan denna mängd fyr- eller till och med femdubblas, alltså 20-25 cl. Och vad gör vi med allt slem då? Jo, det mesta sväljer man. Med andra ord får en helt vanlig människa i sig hela 20 liter slem per år, om vi säger att denne blir förkyld två gånger under ett år. Tänk inte på det, nästa gång du åker på en förkylning.

ANNONS

ANNONS