Fackförbunden får fler medlemmar

ANNONS
|

–Nu har det vänt på riktigt, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

LO-förbunden ökade med 3200 personer under det fjärde kvartalet, medan TCO-förbunden fick 8000 nya medlemmar under 2011.

–Vi är tillbaka i nivå med de siffror vi hade 2006–2007, innan a-kasseförsämringarna då många valde att lämna. Det är väldigt glädjande, säger Eva Nordmark, ordförande för TCO.

Hon beskriver organisationens förnyelsearbete som nyckeln:

–Vi måste se till att vara så viktiga för dem som finns på arbetsplatserna att de vill vara medlemmar. Det här visar att vi lyckas vara relevanta och åstadkomma resultat för våra medlemmar.

Fler LO-medlemmar

ANNONS

LO ökar för första gången på fyra år. Wanja Lundby-Wedin tror att en orsak är att förbunden målmedvetet har riktat in sig på unga löntagare och på visstidsanställda, och har lyckats organisera fler unga än tidigare år.

–Vi kanske inte tidigare har uppfattats av unga vuxna som en modern organisation. Jag tror att om vi ser till att unga nya medlemmar får en möjlighet att vara delaktiga i facket, och får inflytande på sina arbetsplatser, då har vi alla chanser att vända det här, säger hon.

Ta fackligt uppdrag

Samtidigt visar en rapport från LO att mellan 25 och 30 procent av dem som är fackligt anslutna också kan tänka sig att ta ett fackligt uppdrag.

–Jag tror att vårt arbete för att organisera också har mobiliserat våra förtroendevalda och fått fler att vilja ta på sig den rollen, säger Wanja Lundby-Wedin.

Sacoförbunden ökade med drygt 16000 medlemmar. Ordförande Göran Arrius säger att Saco har vuxit stadigt så länge han kan minnas.

–Men det plattade ut lite vid a-kasseökningen, det året ökade vi inte så mycket.

Antalet arbetare som är anslutna till ett LO-förbund ökade med 3200 personer under det fjärde kvartalet 2011, enligt SCB:s arbetskraftsundersökning.

Det är första gången på fyra år som antalet LO-medlemmar ökat.

TCO-förbunden, som innehåller tjänstemannaförbunden, fick 8000 nya medlemmar under 2011 enligt förbundets egna preliminära siffror.

Sacoförbunden, som organiserar akademiker, ökade med 16000 personer under 2011.

Enligt LO:s rapport Röster om facket och jobbet kan mellan 25 och 30 procent av de fackligt anslutna tänka sig att ta ett fackligt uppdrag.

Källor: SCB, LO, TCO och Saco (TT)

ANNONS