För första gången på flera år sjunker regionernas kostnader för hyrbemanning i hälso- och sjukvården. Arkivbild.
För första gången på flera år sjunker regionernas kostnader för hyrbemanning i hälso- och sjukvården. Arkivbild. Bild: Isabell Höjman/TT

Facklig oro när hyrpersonal minskar i vården

1,3 miljarder kronor. Så mycket har regionernas kostnader för inhyrd personal minskat det första halvåret 2024 jämfört med motsvarande period året innan, enligt SKR.
Bra med anställd personal, men man börjar i fel ände, anser representanter för facken.

ANNONS

Kostnadsminskningen för inhyrd personal uppgår till 28 procent.

"Nu ser vi tydliga resultat av regionernas beslutsamma arbete för att minska beroendet av hyrbemanning. Det är viktigt för patienternas kontinuitet, för verksamheternas utveckling och för att skapa en hållbar arbetsmiljö för vårdens medarbetare", kommenterar Johan Kaarme, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), på organisationens webbsida.

Efterfrågar bättre arbetsmiljö

Vikten av kontinuitet håller både Läkarförbundet och Vårdförbundet med om, men menar att ett första steg är att erbjuda bra arbetsvillkor som gör att personalen vill stanna i regionerna.

– Jag förutsätter att regionerna använder pengarna till att anställa fler läkare och förbättra villkoren och arbetsmiljön för den fast anställda personalen. Det verkliga problemet är dåliga arbetsmiljöer och dåliga villkor, inte hyrpersonal, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

ANNONS

– Har man ingen plan för hur man ska förbättra villkoren, då spelar det ingen roll att man har mindre kostnader för bemanning eftersom man inte har en hållbar verksamhet, säger Vårdförbundets vice ordförande Jani Stjernström.

Drastisk metod

Hon säger att den drastiska metod som arbetsgivaren har använt genom att utesluta bemanningsföretag har gjort att övertiden har eskalerat bland redan hårt pressade medlemmar, vilket har lett till ökade sjukskrivningar och höga kostnader i verksamheterna

– Vi kommer att göra en uppföljning bland våra medlemmar för att se vad det här har lett till.

Ulrika Sundquist är regiondirektör i Region Norrbotten och en av dem som drivit regionernas samarbete för att minska inhyrningen. Hon säger att det nog kan se lite olika ut i olika regioner men att det finns ganska många exempel där det nu finns en bättre bemanning och förutsägbarhet än på länge.

– Våra medarbetare signalerar att förändringen är positiv. Det blir en kontinuitet för patienten, men det blir också en kontinuitet i arbetsteamet som gör att man kan jobba med arbetsmiljöfrågor och utvecklingsarbete.

Fakta: Kostnader för hyrbemanning

• Regionernas kostnader för hyrbemanning minskade med 28 procent, nästan 1,3 miljarder kronor, under första halvåret 2024 jämfört med motsvarande period 2023. Kostnaderna för hyrbemanning minskade i 20 regioner.

• Kostnaderna för hyrbemanning utgjorde 3,4 procent av de totala personalkostnaderna första halvåret 2024, en minskning från 4,9 procent första halvåret 2023.

• Totalt minskade kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor med 43 procent och inhyrda läkare med 16 procent.

• 20 regioner minskade sina kostnader i den somatiska vården, med totalt 34 procent. 16 regioner minskade sina kostnader inom psykiatrin respektive primärvården. Både i psykiatrin och primärvården minskade de totala kostnaderna med drygt 19 procent.

Källa: SKR

ANNONS