Farlig insekt kan komma till Västsverige

ANNONS
|

Den giftiga stekeln har nu för första gången hittats i de norra delarna av Skåne. Gunnar Isacsson är insektsexpert på Skogsstyrelsen och han befarar att med varmare klimat och väder kommer den blågröna stekeln at sprida sig norrut och till Göteborgsområdet de närmsta åren.

- Det är lite oroligt när den nu kommit till norra Skåne där björkskogen blir allt vanligare, här finns björk på vartenda hygge och blir det tillräckligt varmt så kan den trivas fint, säger han.

Giftet i larverna är starkt och kemiskt sett så liknar det giftet i vit flugsvamp och giftet tar hårt på levern. Det kan vara riskabelt för får och andra betesdjur som äter från björkar och i gräset under dem där larverna övervintrar. Sedan man första gången hittade stekeln i Sverige så har man inte haft några bekräftade fall där djur insjuknat.

ANNONS

- I Ystad-Sjöbo trakten hade vi några enstaka fall där lamm dött men vi har inte gjort några obduktioner som kunnat bekräfta det, säger Gunnar Isacsson.

År 1984 dog däremot ett femtiotal får i Danmark på grund av att de fått i sig björkstekelns larver. Gunnar Isacsson hoppas nu på en kylig vinter.

- De övervintrar som inspunna i kokonger i vegetationen under björkarna. Men om vi får en ordentligt kall vinter så tror jag att de fryser ihjäl.

Hur vet man om man har de här larverna på sina björkar?

- Om du ser att björkar förlorar bladen högst upp och de får en gullila färgton kan man se efter. De gul- och svartrandiga och 1,5-2 centimeter långa larverna är lätta att upptäcka och de samlas i massor, säger han.

Om du misstänker att du har dem så ska du fotografera dem och kontakta Skogsstyrelsen.

ANNONS

- Det finns många olika steklar som tycker om björk och då är det bra att fota så någon som är kunnig kan berätta vilken sort det rör sig om, säger Gunnar Isacsson.

Är den farlig för människor?

- Troligtvis är den det. Den är giftig vid förtäring men det är väl ingen som är frestad av att äta den. Jag skulle i alla fal inte göra det.

ANNONS