Barn berörda av vräkningar per år, 2008–2023.
Barn berörda av vräkningar per år, 2008–2023. Bild: Anders Humlebo

Fler barn vräks från sina hem – "alarmerande"

I spåren av lågkonjunkturen vräks allt fler från sina hem. Dessutom drabbas fler barn än tidigare, visar Kronofogdens sammanställning för 2023.
– Det är väldigt beklagligt, säger Davor Vuleta, analytiker vid myndigheten.

ANNONS

Under förra året genomförde Kronofogden 2 768 vräkningar i Sverige. Det är en ökning med 10 procent jämfört med 2022. Samtidigt drabbas allt fler barn. Under 2023 berördes 674 barn av vräkningar, vilket är 17 procent fler än året innan.

Antalet drabbade barn är det högsta sedan 2008 då Kronofogden började mäta.

Med berörda barn menas både barn med permanent boende och barn med delat boende eller umgänge.

– Det är klart att det drabbar även umgängesbarn. Man kanske förlorar sitt rum och sitt kompisgäng medan en pappa eller mamma kanske inte har någonstans att bo, säger Davor Vuleta.

"Skulderna har ökat"

Siffrorna kommer inte som någon överraskning. De senaste årens pris- och hyreshöjningar slår hårt mot dem med små marginaler, vilket märks av hos Kronofogden, konstaterar Vuleta.

ANNONS

– Jag tycker att detta är väldigt bekymmersamt och alarmerande. Men jag är inte förvånad med tanke på det ekonomiska läget. Skulderna har ökat väldigt mycket under det senaste året.

Han spår att 2024 blir lika dystert.

– Tyvärr ser det ut som att 2024 kommer bli minst lika tufft. Även om vi ser lite ljus i slutet av tunneln för ekonomin så ser vi inte det i skuldsättningen hos Kronofogden.

Jobbar förebyggande

I de allra flesta fallen är det en obetald hyresskuld som leder till vräkningen. Samtidigt är det långt ifrån alla fall som slutar med att en hyresgäst tvingas från sitt hem. Av de nästan 7 000 ansökningarna om vräkning som kom in från hyresvärdarna under 2023 genomfördes cirka 40 procent.

Sedan flera år arbetar Kronofogden också på uppdrag från regeringen för att förebygga vräkningar. Mycket av arbetet handlar om att få till samverkan mellan hyresvärdar och socialtjänst på lokal nivå.

Det kan handla om att hyresvärden redan vid en första utebliven hyra tar kontakt med hyresgästen, får till en dialog och tar reda på lite på varför hyran inte har blivit betalad, förklarar Kim Jonsson vid Kronofogdens förebyggande verksamhet.

– Då kan parterna själva komma fram till en gemensam och hållbar lösning, kanske en avbetalningsplan. Det är också viktigt att hyresvärden har god kontakt med socialtjänsten i de fall där hyresgästen kanske har behov av sociala stödinsatser, säger hon.

ANNONS
Antalet barn som drabbades i och med vräkningar 2023 ökade. Arkivbild.
Antalet barn som drabbades i och med vräkningar 2023 ökade. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fakta: Vräkningar i Sverige

Vräkningarna har ökat sedan 2018, både i antal och i förhållande till folkmängden.

2008 införde den dåvarande regeringen en nollvision för vräkningar av barnfamiljer. Antalet barn berörda av vräkning minskade sedan stadigt från 716 till 387 per år.

2017 bröts trenden och nu är antalet drabbade barn tillbaka på 2008 års nivåer med 674.

Det är i 12 procent av vräkningarna som barn blir berörda. De flesta som vräks från sin bostad är ensamstående män utan barn.

Hyresskuld är vanligaste orsaken till vräkning, både när barn är berörda (90 procent) och där barn inte är berörda (79 procent).

De flesta som vräks har funnits i Kronofogdens register i flera år. Genomsnittstid i registret 2022 var 10 år för vräkta kvinnor och 9 år för män.

Källa: Kronofogden

ANNONS