Flygplansolyckan i Örebro: Ska inte varit fel på motorn

Ett drygt halvår har gått sedan nio personer omkom i flygplanskraschen i Örebro. Under en presskonferens på torsdagen meddelade Statens haverikommission att inget tyder på att något skulle varit fel med motorns funktion.

ANNONS
|

En pilot och åtta fallskärmshoppare miste sitt liv när ett flygplan kraschade vid Örebro flygplats i somras.

Redan samma dag beslutade Statens haverikommission att utreda olyckan. Bland annat påbörjades en omfattande teknisk undersökning och utredare arbetade med att säkra spår i området för att kunna utreda händelseförloppet.

Sedan händelsen i juli har man intervjuat vittnen och personal på flygplatsen. Dessutom har planet genomgått en teknisk undersökning.

Man har också undersökt mobiltelefoner, en klocka och två go pro-kameror.

”Idogt arbete”

Under en presskonferens på torsdagen presenterade Haverikommissionen en statusrapport ”om utredningens fortskridande samt delar av det faktamaterial som hittills samlats in”.

– Det är ett idogt arbete och vi är fortfarande i det, säger Peter Swaffer, avdelningschef på Statens haverikommission, som också har arbetat med utredningen.

ANNONS

Han poängterar att ingen orsak bakom olyckan ännu kan fastslås.

LÄS MER:"Det fanns inget liv att rädda"

LÄS MER:Döda i flygkraschen tillhörde Örebro fallskärmsklubb

Rapporten över det preliminära händelseförloppet visar inte några fel på planets styr-, motor- och propellersystem. Undersökningen visar inte heller att piloten ska ha varit nedsatt psykiskt eller fysiskt.

Slutrapport till sommaren

Enligt vittnesrapporter från platsen svängde planet hastigt och dök sedan med 45 grader med nosen ned i samband med nedslaget. Det finns inspelningar av flygplanets propellerljud, men inget från insidan av planet. Genom dessa hoppas man kunna få reda på mer om händelseförloppet.

Parallellt med Haverikommissionens utredning pågår en polisutredning med rubriceringen framkallande av fara för annan, samt vållande till annans död.

Till sommaren hoppas Haverikommissionen kunna presentera en slutrapport om olyckan.

ANNONS