Genom att spela Tetris kunde personer med PTSD blir av med påträngande minnen.
Genom att spela Tetris kunde personer med PTSD blir av med påträngande minnen. Bild: Michael Watson/Uppsala universitet/TT

Forskarnas upptäckt: Tetris som behandling

Spelet Tetris med färgglada fallande block fyller en viktig funktion i en behandling som lindrade symtom på posttraumatisk stress.
– Spelet konkurrerar ut jobbiga minnen, säger Emily Holmes, forskare som lett en studie där metoden testats.

ANNONS

Ett av de vanligaste symtomen på posttraumatisk stress, PTSD, är att påträngande minnen av en obehaglig händelse plötsligt dyker upp. De kallas flashbacks och kan ge mycket obehag för den som är drabbad. Tidigare forskning har visat att andra typer av visuella intryck kan ersätta och tränga bort de jobbiga minnesbilderna.

Knepet är det som kallas mental rotation. Det är när man ser ett föremål ur en vinkel och föreställer sig hur det ser ut om det roteras – vilket är själva kärnan i spelet Tetris där olika fallande block ska placeras på varandra.

– Tetris är också speciellt eftersom det är ett spel som spelas i många olika åldrar och kulturer och av olika kön, säger Emily Holmes, professor vid institutionen för kvinnor och barns hälsa vid Uppsala universitet.

ANNONS

Spel eller radio

I en studie deltog 164 personer som arbetade inom hälso- och sjukvården under pandemin och som har påträngande minnen efter trauman relaterade till arbetet.

Deltagarna fick skriva ner alla sina flashbacks under en vecka. De lottades till antingen ett behandlingstillfälle där de fick spela Tetris eller att lyssna på radio i 20 minuter. Gruppen som spelade Tetris fick också en introduktion om mental rotation.

Vid studiens början hade deltagarna i snitt 15 flashbacks i veckan. Vid en uppföljning efter fem veckor hade spelgruppen en flashback i veckan medan radiogruppen hade fem. Att båda grupperna hade ett mindre antal var väntat menar forskarna eftersom förekomsten brukar minska med tiden.

– Det mest överraskande var att effekten av spelandet på PTSD-symtomen höll i sig ett halvår efter tillfället, trots att det inte innebar djupgående samtal med en terapeut, säger Emily Holmes.

Komplement

Spelandet ersätter inte annan behandling vid PTSD men det kan vara ett effektivt och ganska enkelt komplement, enligt Holmes.

Hennes förhoppning är att behandling med mental rotation kan användas som ett slags kognitivt vaccin för att förebygga och behandla tidiga symtom på PTSD.

– Eftersom metoden är enkel kan den användas redan strax efter det att traumat har inträffat.

Studien har publicerats i tidskriften BMC Medicine.

ANNONS
Att föreställa sig hur något ser ut om det vrids, så kallad mental rotation, är kärnan i Tetris. Det kan användas för att tränga undan tuffa traumatiska minnen. Arkivbild.
Att föreställa sig hur något ser ut om det vrids, så kallad mental rotation, är kärnan i Tetris. Det kan användas för att tränga undan tuffa traumatiska minnen. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT
ANNONS