Utbildningsminister Johan Pehrson (L) och skolminister Lotta Edholm (L) vill se skärpta villkor för friskolor, men inte stopp för vinstdrivande friskolebolag.
Utbildningsminister Johan Pehrson (L) och skolminister Lotta Edholm (L) vill se skärpta villkor för friskolor, men inte stopp för vinstdrivande friskolebolag. Bild: Henrik Montgomery/TT

Friskolor: Hårdare krav men inget vinststopp

Regeringen planerar att skärpa villkoren för fristående skolor på fler punkter.
En pågående utredning ska nu också föreslå hur statsbidrag kan frysas för misskötta friskolor och hur olämpliga personer kan stoppas från ägande eller inflytande i en friskola.

ANNONS

Utredaren Joakim Stymne fick i fjol i uppdrag att föreslå begränsningar, men inte totalstopp, för vinstuttag för friskoleägare. Exempelvis ska vinstutdelning inte få förekomma när det finns kvalitetsbrister eller när friskolan tar emot statsbidrag för att höja kvaliteten.

Nu utökas uppdraget, eller "helrenoveringen av friskolesektorn fortsätter", som regeringen uttrycker det. Men det är fortsatt inte aktuellt att förbjuda vinstdrivande friskoleägare.

"Mindre överskott"

– Vi gör detta för att vi ser omfattande brister i skolor i dag, och en hel del som är extra stora i friskolor. Det gäller inte minst när koncerner förvärvat skolor som av någon orsak varit till salu. Men i slutändan kan man inte bara fokusera på driftsformen om verksamheten håller väldigt hög kvalitet. Kan man med bra verksamhet effektivisera och uppvisa ett mindre överskott, då ser vi inte att det är ett problem, säger utbildningsminister Johan Pehrson (L).

ANNONS

Det skarpare kravet på ägare av friskolor handlar om att det i dag endast är huvudmannen – exempelvis det dotterbolag i en koncern som ansvarar för skolverksamheten – som är skyldig att följa skollag och andra bestämmelser och som kan ställas till svars om brister uppdagas. Men även ett olämpligt moderbolag bör kunna stoppas, enligt regeringen.

"Se helheten"

Utredningen får också i tilläggsuppdrag att föreslå att Skolinspektionen ska kunna agera mot en hel friskolekoncern om skolorna i ett av dotterbolagen har återkommande brister.

– Tanken är att Skolinspektionen i mycket högre utsträckning ska kunna se helheten i en koncern, och på det sättet kunna stänga ned en koncerns alla skolor om man ser att det brister i styrningen av alla skolor, säger skolminister Lotta Edholm.

Andra frågor utredaren ska se över handlar om att friskolor som inte håller måttet inte bara ska nekas vinstuttag utan också rätten till statsbidrag. Detta är något Skolinspektionen efterlyst tidigare.

Skolinspektionen har också påpekat att friskolor kan köpas upp av bolag som inte hade fått godkänt om de hade ansökt om att starta friskola. Även den frågan lyfts in i utredningen.

Fakta: Utredningen om vinst i skolan

Utredningen om vinst i skolan ska bland annat föreslå:

Vinststopp i olika situationer, till exempel om huvudmannen ålagts att åtgärda brister i skolverksamheten.

Utvidgad ägar- och ledningsprövning och skärpta sanktioner.

Enligt tilläggsdirektiven ska utredningen också föreslå:

Stopp för olämpliga ägare, möjlighet att agera mot en hel koncern vid brister, krav på nytt godkännande när verksamhet ändras eller flyttas samt förbud mot statsbidrag vid misskötsel.

Ett delbetänkande ska lämnas i mars och slutbetänkandet i december 2025.

Källa: Utbildningsdepartementet

ANNONS