Gotlands kommun säger nej till att hyra ut hamnen till Nord Stream 2

Karlshamns kommun vill att hamnbolaget fryser avtalet med det ryska gasbolaget som planerar naturgasledningen Nord Stream 2, skriver SVT. Enligt regeringen skadar gasledningen Sveriges försvar.

ANNONS
|

Gotlands kommun säger nej till att hyra ut hamnen till Nord Stream 2,uppger tekniska nämndens ordförande för TT.

-Vi tycker att vi ska bromsa detta nu och frysa avtalet så att vi kan diskutera färdigt efter den nya information vi fick i går, säger Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd i Karlshamn, till SVT.

Kommunstyrelsen samlades på onsdagsförmiddagen för att diskutera vad som sagts i mötet mellan de berörda kommunerna Gotland och Karlshamn och företrädare för regeringen.

Formellt kommer beslutet att säga nej att tas av tekniska nämnden i morgon.

-Där kommer vi att säga nej till att upplåta hamnen till Nord Stream, säger Tommy Gardell (S), nämndens ordförande, till TT.

ANNONS

"Delseger för vår del"

Regeringen har ansett att Nord Stream 2 skadar Sveriges försvar såväl som att det påverkar Sverige negativt om kommunerna hyr ut sina hamnar till det ryska gasbolaget.

De som varit emot Nord Stream 2 är moderaterna som redan i oktober sa nej till att hyra ut hamnen till gasbolaget, skriver SVT.

Att kommunen har velat skjuta på planerna har tagits emot bra av Magnus Gärdebring (M), gruppledare för moderaterna i Karlshamns kommun.

– Det känns som en delseger för vår del. Detta ligger varken i Europas eller Sveriges intresse och att investera tungt i infrastruktur i fossila bränslen känns jättekonstigt, säger Magnus Gärdebring (M) till sajten.

Vid 13-tiden uppger TT att Gotlands kommun säger nej till att hyra ut hamnen i Slite till Nord Stream 2.

Socialdemokraterna på Gotland har tidigare varit för en uthyrning, men mötet med Hultqvist och Wallström på tisdagen ändrade den saken. Nu finns det en stor majoritet för att säga nej, påpekar Tommy Gardell.

-Det är riktigt att den information vi fick då har varit avgörande för oss. Vi i regionen kan inte göra den sortens bedömningar som man gjort på försvarsdepartementet och UD och det är självklart att vi måste rätta oss efter deras bedömningar.

ANNONS

"Det blir självklart en besvikelse"

Det som talat för en uthyrning är intäkter på 25-50 miljoner kronor till kommunen som har hårt ansträngd ekonomi. Men också arbetstillfällen och nya inkomster för näringslivet.

-Det blir självklart en besvikelse. Det handlar om arbetstillfällen och det hade varit en lyft för hotell och affärer i Slite, säger Tommy Gardell.

Frågan om Gotland och Karlshamn på något sätt ska kompenseras av regeringen för inkomstbortfallet kommer, som sas redan på tisdagen, att diskuteras efter nyår.

ANNONS