Greta Thunberg åtalas

Greta Thunberg åtalas efter en klimataktion i oljehamnen i Malmö. Det rapporterar Sydsvenskan.
"Vi valde att inte vara passiva åskådare, utan att i stället hindra fossilbränslets infrastruktur. Vi tar tillbaka framtiden", skrev den världskända klimataktivisten själv på Instagram efter aktionen.

ANNONS
|

Efter en aktion i Malmös oljehamn den 19 juni åtalas nu klimataktivisten Greta Thunberg för ohörsamhet mot ordningsmakten. Enligt åtalet innebar aktionen, som genomfördes av organisationen Ta tillbaka framtiden, störningar för trafiken.

Greta Thunberg berättade själv på sociala medier om hur hon hindrade tankbilar från att köra i hamnen, bland annat genom att ställa sig framför dem.

"Vi valde att inte vara passiva åskådare, utan att i stället hindra fossilbränslets infrastruktur. Vi tar tillbaka framtiden", skrev den världskända aktivisten på Instagram.

Enligt Sydsvenskan ryckte flera polispatruller till slut ut till hamnen. De uppmanade aktivisterna att flytta på sig, men det hörsammades alltså inte av alla.

ANNONS

– Man har ju demonstrationsfrihet men man får inte demonstrera så att det blir störningar för andra. Det som var anmält var just att de inte lydde polisen, säger åklagaren Charlotte Ottosen till Sydsvenskan.

Påföljden för ohörsamhet mot ordningsmakten är vanligtvis böter, men det kan ge fängelse i upp till sex månader.

LÄS MER:Greta Thunberg och Margot Wallström i Kiev

LÄS MER:Thunberg skolstrejkar för sista gången – tar studenten

LÄS MER:Därför tar Nicklas tåget till Håkan Hellström i Barcelona

ANNONS