I framtiden kan Sverige få ett samkönat par på tronen.
I framtiden kan Sverige få ett samkönat par på tronen. Bild: Jonas Ekströmer /TT

Grönt ljus för kungliga samkönade äktenskap

Kung och drottning – man och kvinna. Så har det svenska hovet och landet letts i århundraden. Men i framtiden kan landet få ett samkönat par på tronen.
– Successionsordningen i denna del är av gammalt datum, men numera kan ju äktenskap ingås mellan personer av samma kön, slår riksmarskalken Fredrik Wersäll fast i Aftonbladet.

ANNONS
|

Tydliggörandet kommer efter att Hollands premiärminister uttalat sig i frågan, som debatterats i landet med anledning av en bok om prinsessan Catharina Amalia.

I boken skriver författaren att den holländska lagen omöjliggör samkönade äktenskap för kungligheter. Den passagen ledde till att regeringen i ett uttalande ställde sig emot påståendet om att lagen skulle sätta käppar i hjulet för ett eventuell samkönat bröllop.

”Tronarvingen eller regenten behöver därför inte abdikera om han eller hon vill gifta sig med en person av samma kön”, skrev premiärminister Mark Rutte i uttalandet.

Riksmarskalken rätar ut frågetecken

Nu rätar riksmarskalken ut de frågetecken som finns på svensk mark kring framtida kungliga äktenskap.

ANNONS

– I successionsordningen stadgas att prins eller prinsessa, för att kvarstå i tronföljden, ska ha regeringens samtycke till att gifta sig. Successionsordningen i denna del är av gammalt datum, men numera kan ju äktenskap ingås mellan personer av samma kön, säger riksmarskalk Fredrik Wersäll till Aftonbladet.

Omöjligt med två drottningar – eller par i kung

Om en drottning gifter sig med en kvinna får den äkta makan dock inte samma titel. Någon drottningduo – eller ”par i kung” – kommer alltså inte bli aktuellt i Sverige.

– När Estelle blir regent och om hon väljer att gifta sig med en kvinna så kommer den kvinnan inte att bli drottning. Det blir som i dag – personen blir prinsessa precis som prins Daniel är prins och inte kung, säger hovexperten Sara Ericsson till Aftonbladet.

ANNONS