"Haddiles mamma är i Algeriet"

ANNONS
|

En man, som uppger att han haft en relation med den tvååriga Haddiles biologiska mor, säger i SVT:s Debatt att han varit i kontakt med både Migrationsverket och socialtjänsten i Lund för att försöka återförena Haddile med hennes mamma.

-Hon befinner sig i Algeriet, där hon jobbar som lärarinna. Jag har pratat med henne i dag, säger mannen via tolk i programmet.

Han säger att mamman först bott i en lägenhet i andra hand, hon ska ha varit spänd och inte vetat vad hon skulle ta sig till. Han var själv med vid förlossningen och säger att han klippte Haddiles navelsträng.

-Hon diskuterade vad hon skulle göra. Hennes slutliga beslut var att ta sig till Frankrike och skaffa bostad. Hon skulle ta sin dotter senare, säger han i programmet.

På frågan om hur Haddile fått sina skador svävar han på målet, men säger att de kan ha uppstått i och med att hon lämnades bort till olika personer.

ANNONS

Enligt mannen finns ingen hotbild mot mamman.

-Nej, jag har talat med både föräldrarna och andra anhöriga och det finns ingen hotbild, säger han.

På frågan varför Haddiles mamma inte har gjort mer för att återförenas med dottern svarar han att hon har försökt att träffa den svenske ambassadören i Alger, men att denne vägrat.

-Hon har inte kommit längre än till receptionen på ambassaden, säger mannen via sin tolk.

Vad har Haddiles mamma sagt till dig?

-Vi pratade lite grann om att fosterfamiljen gärna vill behålla henne, men hon uttryckte klart och tydligt att hon vill ha hand om henne själv. Hon vill gärna komma och hämta henne, hon har längtat väldigt mycket efter sin dotter, säger han i en intervju efter den tv-sända debatten.

Migrationsdomstolen i Malmö ska besluta i fallet med Haddile, som enligt Migrationsverket ska utvisas till Frankrike, där hennes mamma är medborgare.

Bakgrund:

Migrationsverket har beslutat att tvååriga flickan Haddile ska utvisas till Frankrike. Enligt myndigheten är ambitionen att flickan där ska återförenas med sin mamma, som är fransk medborgare.

Mamman övergav flickan efter födseln i Sverige. Därefter bodde flickan med mannen som mamman varit tillsammans med. Efter en tid lades hon undernärd in på sjukhus och visade även tecken på att ha misshandlats. Genom Lunds socialnämnd placerades flickan då i familjehem, hos ett par som nu önskar adoptera henne.

Mamman uppges ha haft kontakt med algeriska ambassaden i Stockholm för att kunna återförenas med sin dotter, men kontakten har avbrutits. Lunds socialnämnd uppger sig ha avstått från att aktivt söka efter mamman på grund av att det ska finnas en hotbild mot henne.

Migrationsverket hänvisar till barnkonventionens formuleringar om barns rätt till sina föräldrar och föräldrarnas rätt till sina barn. Verket anser inte att det finns synnerligen ömmande skäl, som kunde göra att flickan får stanna i Sverige.

ANNONS
ANNONS