Mycket skiljer oppositionspartierna åt.
Mycket skiljer oppositionspartierna åt. Bild: TT

Halvtid till valet: Så splittrad är oppositionen

De rödgröna partierna har olika syn på mycket. Inte minst skatter, bidrag och migration.
Det kan skapa problem om de siktar på samarbete efter nästa val.

ANNONS

Samtliga fyra oppositionspartier har nu lagt fram sina budgetmotioner. På flera områden går de åt samma håll.

Alla vill satsa mer på välfärden, även om V går längst och C vill satsa på riktade statsbidrag i stället för generella till kommuner och regioner. De vill också göra mer för att minska klimatpåverkande utsläpp. De säger till exempel nej till sänkt skatt på bensin 2025.

Däremot säger S, till skillnad från de andra partierna, ja till att slopa flygskatten.

På andra områden finns konflikter som kan ställa till problem om de fyra rödgröna partierna siktar på ett regeringssamarbete efter nästa val.

ANNONS

Skatter och bidrag

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg vill inte säga vilket parti han anser står närmast respektive längst ifrån S. Han framhåller att den hårda kritiken mot regeringen är gemensam.

– Men jag tycker i grunden att det är bra att partier i opposition profilerar sig själva, visar vad man själv tycker är viktigast så att väljarna förstår vad de olika partierna tycker.

Sprickorna märks framför allt när det gäller synen på skatter och bidrag. C vill öka incitamenten för att arbeta bland annat genom en snabbare nedtrappning av a-kasseersättningen och skarpare tidsgränser i sjukförsäkringen.

V vill ha höjd a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och ett höjt bostadsbidrag. S, V och MP vill höja barnbidraget, medan C vill ta bort barnbidragets tvåbarnstillägg.

För att finansiera satsningar på bland annat välfärd och höjda bidrag och ersättningar föreslår V skattehöjningar med 60 miljarder kronor. C accepterar mer eller mindre regeringens inkomstskattesänkningar och vill sänka arbetsgivaravgifterna för företag med fem miljarder kronor.

C i "ingenmansland"

När det gäller migration är det S som står ut från de andra tre, som vill se en mer generös asylpolitik. I budgetmotionerna märks det genom att de vill att Sverige åter ska ta emot 5 000 kvotflyktingar per år. Något sådant förslag har inte S.

ANNONS

Sammantaget ser sprickan ut att vara störst mellan C och V. V-ledaren Nooshi Dadgostar anser att C är "mycket ensamma" i att till exempel vilja sänka barnbidraget och stöd till arbetslösa.

– Olyckligtvis har Centerpartiet hamnat i ett ingenmansland i svensk politik. Ingen håller med om det de säger, säger hon.

– De skiljer sig väldigt mycket från de rödgröna partierna, men också tyvärr från det borgerliga blocket. Nu ligger de långt till höger och där behöver de göra en läxa, om de vill ha inflytande i svensk politik i framtiden över huvud taget.

ANNONS