Hamstring av influensamedicin

ANNONS
|

Än så länge finns medicinen i lager inför vinterns vanliga influensaepidemi. Socialstyrelsen har också ett nationellt lager med Tamiflu i händelse av fågelinfluensa. Det lagret får inte röras nu - och dessutom vet ingen ännu om Tamiflu kommer att ha någon effekt vid fågelinfluensa.

Men det senaste halvåret har förskrivningen av Tamiflu tiofaldigats jämfört med förra året, och tusentals fler förpackningar har skrivits ut till, framför allt, företag, myndigheter och privatpersoner.

När Apoteket AB fick kännedom om de stora uttagen, som exempelvis 800 förpackningar till ett enda företag, svarade Läkemedelsverket med restriktioner: Högst tio förpackningar Tamiflu per rekvisition.

- Vi vet ju att det kommer en vanlig influensasäsong och det är då medicinen behövs, säger Björn Beerman.

ANNONS

Anders Tegnell, på Socialstyrelsens smittskyddsenhet, följer utvecklingen mycket noga:

- Det är anmärkningsvärt, den här enormt snabba ökningen av försäljningen. Förmodligen är det oroliga människor som gömmer medicin hemma i byrålådan, säger han.

Socialstyrelsens smittskyddsenhet informerar just nu landstingen och landets smittskyddsläkare om att de ska reservera de mängder Tamiflu som kan behövas när influensan kommer. För trots att Tamiflu nästan helt kommit att förknippas med den farliga fågelinfluensan så är det just den vanliga årliga influensan som medicinen används till.

Om exempelvis ett äldreboende drabbas av influensa kan Tamiflu ges som behandling till de andra boende för att förhindra en epidemi.

- Vi har tur, för än så länge har inte influensan kommit till Sverige. Det betyder att vi har några veckor på oss att se till att det räcker, säger Anders Tegnell.

I Västra Götalandsregionen undervisar smittskyddsläkare just nu vårdpersonal om hur Tamiflu ska användas.

- Om det tas inom ett dygn så ger det 92 procents skydd. Det är få som vet om det. Men det viktiga är att vi får upp vaccinationstäckningen och att läkare inte skriver ut i onödan, säger Karin Stenkvist, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

ANNONS