Skötsel av värdefulla naturområden är eftersatt i Sverige, enligt Riksrevisionen. På bilden kronprinsessan Victoria på besök i Stora Mosse nationalpark utanför Värnamo tidigare i våras. Arkivbild.
Skötsel av värdefulla naturområden är eftersatt i Sverige, enligt Riksrevisionen. På bilden kronprinsessan Victoria på besök i Stora Mosse nationalpark utanför Värnamo tidigare i våras. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Hård kritik för eftersatt naturskötsel

Riksrevisionen kritiserar skötseln av landets nationalparker och naturreservat och menar att regeringen måste se över den finansiella styrningen på området. Samtidigt får den bristfälliga skötseln stora konsekvenser för folkhälsan, enligt Friluftsfrämjandet.

ANNONS

"Förvaltningen lever inte upp till riksdagens mål, bland annat på grund av att finansieringen är otillräcklig. Länsstyrelserna skjuter många nödvändiga åtgärder på framtiden, framför allt åtgärder för friluftslivet och mer kostsamma naturvårdsåtgärder", skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.

Den nuvarande regeringen har gjort nedskärningar när det gäller underhåll och att rusta upp nationalparker och naturreservat. Nedskärningarna har lett till att informationsskyltar saknas och skolklasser inte kommer ut i naturen som planerat.

Påverkar folkhälsan

När pengarna saknas går det heller inte att ersätta trasiga spångar på vandringsleder vilket gör att rullstolsburna och barnvagnar får svårt att ta sig fram, enligt den ideella organisationen Friluftsfrämjandet.

ANNONS

– Förutom förlusten av biologisk mångfald påverkar det här folkhälsan. Vi människor sitter stilla för mycket och naturen är vår största arena för rörelse och motion. Samtidigt som vi vet att fyra av fem barn rör sig för lite. Det tror jag inte lika många tänker på, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.

De drabbas hårdast

Enligt Friluftsfrämjandet är det framförallt de som står längst ifrån friluftslivet som drabbas hårdast av nedskärningarna.

– Vi behöver göra det enklare att komma ut i naturen utan tävling och prestation. Men om du vid närmsta grönområde möts av överfulla papperskorgar, stängda toaletter och saknade informationsskyltar är det svårt att locka till dem som står längst ifrån friluftslivet. Risken är att steget till naturen blir ännu längre, säger Ljungros.

Vidare i rapporten skriver Riksrevisionen att 19 av Sveriges 30 nationalparker har skötselplaner som behöver uppdateras.

ANNONS