SMHI avråder ovana besökare från att ge sig ut på fjället. Arkivbild.
SMHI avråder ovana besökare från att ge sig ut på fjället. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Hård vind på fjället – gul varning utfärdad

Det kan bli mycket hårda vindar i Norr- och Västerbottensfjällen under natten mot tisdagen och ovana personer avråds att vandra.
– Är det så blåsigt ska man inte befinna sig på fjället, säger fjällräddaren Hielke Chaudron.

ANNONS

Vind, regn och snö gör att SMHI avråder ovana besökare från att ge sig ut på fjället. Bakgrunden till vindarna är ett djupt lågtryck norr om Skandinavien och vinden väntas avta under tisdagskvällen, enligt SMHI.

Varningen börjar gälla i natt och håller i sig hela tisdagen, enligt Mattias Lind, vakthavande meteorolog på SMHI.

– Där det är allra värst kan det bli vindar som ligger precis under gränsen för storm, säger han.

Informera om färdplanen

De svenska fjällen är en populär destination för många men i fjällandskapet kan vädret och temperaturen svänga fort. Hielke Chaudron, gruppchef för Funäsdalens fjällräddningsgrupp, tar säkerheten på stort allvar och tycker att det viktigaste är att informera någon anhörig om vandringsrutten innan man tar sig ut.

ANNONS

– Man ska informera om rundan och när man tänkte komma tillbaka. Om man går vilse och telefonen går sönder är det viktigt att nån annan kan larma, säger han.

Det är även viktigt att ha med sig extra mat, vatten och kläder samt en kompass för att i nödfall kunna gå i rätt riktning.

Vänd i tid

Under hösten kan vädret slå om snabbt och en dag som inledningsvis ser solig ut kan bli riktigt kall om molnen drar in och vinden vänder.

– En temperatur på 20 grader kan snabbt bli 10 grader. Och lägger man på vind och regn kan det snabbt kännas som bara några få plusgrader, säger Hielke Chaudron.

Vid en vindhastighet på 18–24 meter per sekund, som det kan bli i Norrbottensfjällen och Västerbottensfjällen under tisdagen, är det riktigt besvärligt att ta sig fram och det blir stora svårigheter att sätta upp tält, enligt fjällräddaren.

– Man får helt enkelt planera om sin tur om man hade tänkt vandra i området i morgon. Det är inte värt det även om man har sett fram emot det hela sommaren. Och är man redan ute så ska man vända i tid.

Fakta: Fjällräddarens bästa tips

Välj lätta kläder som skyddar mot regn och vind samt andas när du blir varm. Klä dig i flera lager kläder.

Ha koll på vilka väderförhållanden som råder där du tänker dig att vistas, vädret kan slå om snabbt.

Förbered din vandring och anpassa turen och utrustningen efter väder och terräng. Om möjligt, ta kontakt med lokalbor på den destination du ska till. De känner till omgivningarna och kan berätta om områden du ska undvika.

Packa mat, vatten och extrakläder oavsett hur kort tur ni planerat.

Berätta för familj eller vänner om planerad vandring.

Följ utstakade leder och/eller ta hjälp av karta och kompass. Utstakade leder gör det enklare att hitta och är ett säkrare alternativ om du skulle behöva hjälp.

Tänk på att vissa faror och hinder, såsom öppna bäckar eller uppstickande stenar, inte syns när det kommit mycket nysnö.

Förläng mobiltelefonens batteritid genom att förvara den nära kroppen.

Källa: Polisen

ANNONS