Högskoleprovet genomförs ofta två gånger om året, en gång under vårterminen och en gång under höstterminen.
Högskoleprovet genomförs ofta två gånger om året, en gång under vårterminen och en gång under höstterminen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Högskoleprovet 2023 – hög belastning på hemsidan

Anmälan för vårens högskoleprov har öppnat, men det råder hög belastning på hemsidan. Det kan därför vara svårt att anmäla sig – och bekräftelsen på att man har betalat kan ta flera dagar.

ANNONS
|

Under tisdagen råder det hög belastning på högskoleprovets anmälningssida.

”Det kan därför uppstå seghet i systemet”, står det i ett meddelande på sajten.

Personer som vill anmäla sig uppmanas att återkomma till hemsidan senare eller nästa dag.

Hur anmäler man sig till högskoleprovet?

Man anmäler sig genom att skapa ett konto på högskoleprovets hemsida. Anmälan är öppen mellan tisdag 10 januari och tisdag 17 januari. Den stänger vid midnatt mellan tisdag 17 januari och onsdag 18 januari. Platserna till provet kan inte ta slut, utan är obegränsade. Det går däremot inte att anmäla sig i efterhand. Ungefär en vecka före själva provdagen får man en kallelse på hemsidan.

ANNONS

Vad kostar det att göra högskoleprovet?

Anmälningsavgiften till högskoleprovet är 550 kronor, vilket kan betalas med bankkort (Visa eller Master Card) eller Swish.

När man har betalat får man en bekräftelse på den mejladress som man registrerade på anmälningskontot. Eftersom det är hög belastning på hemsidan under tisdagen meddelar högskoleprovets sajt att det kan ta flera dagar tills man får sin betalningsbekräftelse.

Det går inte att avanmäla sig och få pengarna tillbaka.

Vem får skriva högskoleprovet i år?

För att få skriva högskoleprovet i år ska man ha fyllt 18 år, alternativt fylla 18 år under 2023. Man får också göra provet om man har börjat gymnasiet det år man fyllde 16 år och nu går andra eller tredje året.

Vilket datum är högskoleprovet?

2023 hålls det första provet lördag 25 mars. Högskoleprovet hålls vanligtvis två gånger per år – en gång under vårterminen och en gång under höstterminen.

Hur påverkar covid-19 årets högskoleprov?

Högskoleprovet har inga kontroller för att se om någon är sjuk. Däremot uppmanar man provdeltagare att skydda sig själv och andra mot covid-19.

”Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om man är sjuk och har symtom som kan vara covid-19. Ovaccinerade bör vara särskilt försiktiga och undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus”, skriver man på hemsidan.

Man får ha munskydd under själva provet, men man måste ta av det när ens legitimation kontrolleras.

ANNONS

LÄS MER:Så lyckas du med högskoleprovet

LÄS MER:Testa dig i orddelen i högskoleprovet 2021

LÄS MER:Slopa högskoleprovet – för jämställdhetens skull

ANNONS