Influensan är nästan borta – har minskat kraftigt när coronasmittan skenat

Influensasäsongen var på väg att bli intensiv, med ett virus som skulle slå hårt mot de äldsta. Nu har spridningen nästan upphört helt, flera månader tidigare än väntat.
– En stor faktor kan vara alla restriktioner mot covid-19, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

Samtidigt som smittspridningen av covid-19 har skenat har smittspridningen av influensa gått åt motsatt håll.

– Det brukar vara så att spridningen stannar av lite under jul- och nyårshelgen, men vi hade förväntat oss att den skulle börja öka igen när alla var tillbaka i skolan, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER:Restriktionerna förlängs två veckor

Covid-19 mer smittsam än influensa

Det har den inte gjort. Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att antalet fall som upptäcks är klart färre än en vanlig säsong, trots att provtagningen är flera gånger större.

– Det kan bero på en kombination av olika saker. En stor faktor kan vara alla restriktioner mot covid-19. Det såg vi i mars 2020, att alla åtgärder mot covid-19 både här och i andra länder gjorde att influensan störtdök, säger AnnaSara Carnahan och fortsätter:

ANNONS

– Sedan finns faktumet att så många är smittade med covid-19 just nu. Det här är första gången vi har den här erfarenheten, men det finns tankar om att det finns en interferens mellan dem som gör att det är svårt för influensan att få fäste när så många är sjuka i covid-19.

Restriktionerna ska vara riktade mot covid-19, men smittspridningen av covid-19 är på extrema nivåer. Slår de bättre mot influensa på något sätt?

– Smittsamheten i omikronvarianten av covid-19 är ju väldigt mycket högre än en vanlig influensa. Så restriktionerna kan ha en stor effekt på influensa och bara en viss dämpning på covid, även om det är samma åtgärd, just för att smittsamheten är annorlunda.

LÄS MER:Bergström: Tror på ett vaccin mot flera olika virus

Mycket låg smittspridning att vänta

Förra veckan upptäcktes 134 nya fall av influensa i Sverige, vilket gör att det fortfarande klassas som en epidemi enligt Folkhälsomyndighetens definition.

– Det kan fortfarande just nu finnas kvar områden som har en smittspridning, så det är inte riktigt över än men det går åt den riktningen, säger AnnaSara Carnahan och fortsätter:

– Det verkar som att vi kommer in i en period med mycket låg smittspridning som kanske kommer likna en icke-säsong, en sommarperiod.

Fallen minskar även i övriga Europa

Normalt sett når influensasäsongen toppen i slutet av februari eller början av mars. AnnaSara Carnahan utesluter dock inte att det kan bli en ny influensavåg, eftersom det fortfarande är vinter och många är inomhus vilket brukar gynna spridningen av viruset.

ANNONS

– Vi får följa hur det utvecklar sig. Om den försvinner helt så är det svårt för den att ta fart igen förstås, men det skulle vara om det ligger och pyr eller kommer med resande från någon plats där det är mycket influensa. Men just nu verkar influensan gå ner i resten av Europa också.

LÄS MER:Kan bli rekordsäsong för influensavaccin

Intensiv smitta innan julen

I höstas fanns en oro för en ovanligt intensiv influensasäsong, då utebliven spridning under coronapandemin tros ha inneburit lägre immunitet i befolkningen. Dessutom var det viruset influensa A (H3N2) som fick spridning, vilket brukar kunna drabba äldre särskilt allvarligt.

– Det var en intensiv smittspridning innan jul, särskilt i vissa regioner. Vi såg att det var många barn som testade positivt, till exempel. Men det hade inte tagit fart på samma sätt i de äldre åldersgrupperna, och inte heller överallt i Sverige.

Kan det finnas något negativt i att influensasäsongen tar slut redan nu, eller är det bara positivt att folk slipper bli sjuka?

– I nuläget med den ansträngda vården är det nog bara skönt om det tar slut, tänker jag. Men naturligtvis kan det bli jobbigare säsonger framöver.

LÄS MER:Barnens RS-virus och influensa kan drabba äldre hårt

Restriktioner kan dämpa RS-virus

Även spridningen av RS-virus är nu på väldigt låga nivåer. Där började dock nedgången tidigare, efter en ovanligt hög topp i slutet av oktober.

ANNONS

– Det är inte en lika tydlig effekt, men att det fortsätter vara lågt kan ju vara på grund av restriktionerna också, säger AnnaSara Carnahan.

LÄS MER:Wahlberg: Efter vågen får man titta på om covid-19 är samhällsfarlig längre

LÄS MER:Så skyddar du dig bäst mot årets vinterkräksjuka

LÄS MER:Varannan patient med covid-19 läggs in på sjukhus av andra orsaker

ANNONS