Inga nya pengar till pressade hushåll: ”Besvärligt läge”

Familjer pressas av dyr mat och höga räntor. Men någon ny kompensation från regeringen är inte att vänta.
– Vi befinner oss i en ekonomisk vinter, staten kommer inte att kunna kompensera alla, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

ANNONS
|

Det ekonomiska läget i Sverige är tufft och vi befinner oss just nu i början av en lågkonjunktur. Det konstaterar Elisabeth Svantesson vid en dragning om hur regeringen ser på läget.

Enligt finansministern är regeringens viktigaste uppgift nu att göra allt den kan för att hjälpa de svenska hushållen att bekämpa inflationen.

– Sverige befinner sig i ett besvärligt läge. Svensk ekonomi pressas av inflation, energipriser, höga räntor och framförallt ett krig i vårt närområde, säger Svantesson.

Finansministern berör också de ökande kostnaderna för familjer i Sverige, däribland allt dyrare mat. Hon ifrågasätter de höga matpriserna i Sverige jämfört med andra närliggande länder, och slår fast att det är viktigt att företagen inte ”passar på” och höjer priserna nu i det utsatta läget, bara för att de kan. Att Konkurrensverket följer frågan tycker hon är bra.

ANNONS

Någon ny kompensation för de pressade hushållen är dock inte att vänta från regeringen. Enligt finansministern skulle det riskera att spä på inflationen och göra läget ännu värre.

– Vi ska stötta och vi ska hjälpa men vi kommer inte att kunna kompensera alla, det kommer fortsatt att vara tufft.

Stärkt bostadsbidrag och sänkta bensinpriser

Elisabeth Svantesson menar samtidigt att den budget som regeringen lade i höstas tog höjd för det svåra ekonomiska läget och innehöll kompensationer.

– Vi har stärkt bostadsbidraget, vi har sänkt drivmedelsskatter och vi har elstödet, som handlar om 60-65 miljarder tillbaka till hushåll och företag, säger hon.

Samtidigt framhåller hon att hushållen också kan göra mer:

– Man kan som konsument också jämföra, se var man ska handla om det är så att handlare och butiker höjer i onödan.

Även om Svantesson i nuläget inte vill lova några ytterligare stöd menar hon att regeringen följer frågan noga.

– Skulle krisen, konjunkturen, bli djupare, så finns det handlingsutrymme. Det får vi återkomma till, säger hon.

Alla blir fattigare

Den höga inflationen måste enligt Elisabeth Svantesson vara prio ett att bekämpa. Den håller tillbaka investeringar och gör företag osäkra.

– Vi blir alla fattigare, det här drabbar de med minst marginaler, säger hon.

Även bostadsmarknaden påverkas.

ANNONS

– Allt detta tillsammans drar ner och minskar aktiviteten i ekonomin.

”Vi alla blir fattigare”, säger finansminister Elisabeth Svantesson under en pressträff på onsdagsförmiddagen.
”Vi alla blir fattigare”, säger finansminister Elisabeth Svantesson under en pressträff på onsdagsförmiddagen. Bild: Ali Lorestani/TT

”Hög arbetslöshet”

Ännu så länge har dock inte arbetsmarknaden påverkats särskilt hårt, men enligt Elisabeth Svantesson finns tecken på att den börjar svalna av.

– Det här håller vi förstås noga koll på, varsel och uppsägningar kommer ofta med en viss fördröjning. Det återstår att se om det blir en större dipp på arbetsmarknaden eller inte, säger hon.

De åtgärder och förstärkningar som regeringen nu sätter in handlar om att lösa problem på kort sikt, menar finansministern.

– Men det är också ett problem på sikt att Sverige haft en låg tillväxt per capita. Vi har också haft en hög arbetslöshet relativt sett i förhållande till många andra EU-länder.

Ytterligare ett problem för den svenska ekonomiska tillväxten är tillgången på energi, påpekar Svantesson.

– Att vi har mer el framöver och kan producera mer el som land är fullkomligt nödvändigt, säger hon.

LÄS MER:Systembolaget höjer priserna – så dyr blir alkoholen i vår

LÄS MER:Martin Lundstedt ökade bonusen kraftigt

LÄS MER:Därför rusar paprikan och purjolöken i pris

ANNONS