Inspektionen för vård och omsorg har genomfört tillsyn på 45 förlossningskliniker. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg har genomfört tillsyn på 45 förlossningskliniker. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Ivo: Brister i förlossningsvård måste åtgärdas

44 av landets 45 förlossningskliniker behöver åtgärda brister för att kunna ge en god förlossningsvård, enligt Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

ANNONS

Mycket fungerar bra i den svenska förlossningsvården – men inte allt, enligt Ivo.

Bristerna handlar bland annat om egenkontroll, att rekommenderade arbetssätt vid bäckenbottenbristningar inte följs och att journalföringen behöver bli bättre.

Vårdgivarnas egenkontroll inom områdena utförande, dokumentation och kvalitetsarbete är i många fall inte tillräcklig för att upptäcka, förebygga och förhindra risker eller allvarliga händelser, enligt delrapporten från Ivo.

Bäckenbottenbristningar

Vid bäckenbottenbristningar rekommenderas att två personer är med vid undersökning och suturering. Men det har inte fått tillräckligt genomslag i det praktiska arbetet – vilket kan leda till vårdskador, enligt Ivo.

Tillsynen visar att personalen inte alltid har förutsättningar att dokumentera i samband med att vården ges, vilket riktlinjerna anger att de ska. Bättre förutsättningar för personalen krävs för att kunna att dokumentera bedömningar och läkemedelshantering, enligt rapporten.

ANNONS

"Det här är viktiga delar som behöver finnas på plats för en patientsäker vård, eftersom det annars riskerar leda till allvarliga vårdskador. Det ser vi också i de anmälningar som kommer in till myndigheten", säger Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo, i ett pressmeddelande.

Redovisa åtgärder

Inspektionen för vård och omsorg har genomfört tillsyn av samtliga 45 förlossningskliniker i Sverige inom ramen för ett uppdrag från regeringen om förstärkt tillsyn av mödrahälsovård och förlossningsvård.

44 kliniker som hittills fått tillsynsbeslut har fått krav på att återredovisa planerade och vidtagna åtgärder.

Fakta: Ska förstärka tillsynen

Regeringen beslutade den 9 mars 2023 att ge Ivo i uppdrag att förstärka den nationella tillsynen inom mödrahälsovård och förlossningsvård under perioden 2023–2025.

Tillsynen ska bygga på riskanalyser av var behovet av tillsynsinsatser är som störst och genomsyras av ett patient- och brukarperspektiv. Ivo ska slutredovisa uppdraget senast den 31 mars 2026.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg.

ANNONS