Johan Pehrson (L): Jag bör vara statsminister

Fem månader kvar till valet och rekordlågt stöd. Liberalernas nye partiledare Johan Pehrson har ett otacksamt uppdrag: vad talar egentligen för att han ska lyfta partiet – med samma politiska linje som sin företrädare?
– Vi har ett tydligare budskap: vi ska byta regering och röstar man på oss får man ett starkt liberalt mittenankare, säger han.

ANNONS
|

På spårvagnen på väg mot Tynnered slår sig Johan Sameus ned bredvid Johan Pehrson. Han fyller 18 år några veckor före valdagen och funderar på att rösta på Liberalerna. Men han är inte säker.

– Förra gången sprang ni direkt till Socialdemokraterna när Jimmie Åkesson kom och ville vara med. Svek ni inte värderingar då? säger Johan Sameus.

Johan Pehrson ser något plågad ut.

– Jag personligen ville inte det. Det finns långa Facebookinlägg som du kan läsa om du vill, säger han.

Under det långa dödläge som uppstod efter förra valet sprack den borgerliga Alliansen och Liberalerna valde att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Där och då började partiets problem, menar Johan Pehrson.

ANNONS

– Många blev besvikna. Vi halverade vårt väljarstöd när vi skrev på Januariöverenskommelsen.

Stödet har fortsatt rasa

Sedan dess har partierna brutit Januariavtalet och gjort klart att man kommer att man står bakom Moderatledaren Ulf Kristersson i höstens val.

Men väljarstödet har fortsatt nedåt.

– Det har varit en pandemi och sedan ett vidrigt krig i vårt närområde – i detta är det svårt att bilda politiska uppfattningar, säger Johan Pehrson.

Men finns det inte en risk i att säga att man vill ha ett annat partis ledare som statsminister?

– Jo, det är jag som bör vara det, men jag jobbar med politiska realiteter och då är vårt budskap att vi är beredda att stödja Ulf Kristersson.

Varför inte gå till val som eget parti och förhandla med andra efter valet?

– Jag har nog knackat några tusen dörrar och försökt få in foten genom åren. Den första frågan folk ställer är: vill du byta regering?

Uppmanar alla att kämpa

Kungsportsplatsen en stund tidigare. Johan Pehrson greppar en megafon och håller ett kort tal som i första hand riktar sig till ett trettiotal liberaler som är där för att hälsa den nye partiledaren välkommen till Göteborg.

Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson höll ett kort tal till partiaktiva vid Kopparmärra och uppmanade dem att kämpa hårt i valrörelsen.
Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson höll ett kort tal till partiaktiva vid Kopparmärra och uppmanade dem att kämpa hårt i valrörelsen. Bild: Måns Langhjelm

Han påminner om att de måste kämpa tillsammans fram till valdagen.

ANNONS

Det finns en anledning. De senaste månaderna har partiet haft ett stöd på omkring 2,5 procent – en bra bit från de 4 procent som krävs för att hänga kvar i riksdagen.

Vad gör dig till rätt person vända det här?

– Jag hoppas att det är glöd och passion. Det är viktigt. Tillsammans med en realism. Politik handlar om att göra det bästa av det möjliga, och just nu handlar det om att byta regering.

Någon ändring av partiets politiska kurs är inte aktuell. Johan Pehrson var vice ordförande under Nyamko Sabuni och helt med på de vägval den tidigare partiledaren gjorde. Det innebär att partiet kommer fortsätta fokusera på "de frågor som är lösning på alla samhällsproblem”: skolan och integrationen.

– Skolan och bildningen löser nästan alla individuella problem och i förlängningen alla samhällsproblem. Och integrationen – det är en enorm resurs som i dag befinner sig utanför samhällsgemenskapen, säger Johan Pehrson.

Vad talar för att det kommer att lyfta för er nu?

– Jag tror att det sakta men säkert sjunker in att vi har ett tydligare budskap: vi ska byta regering och röstar man på oss får man ett starkt liberalt mittenankare.

LÄS MER:Liberalernas ödesmånader – så ska Pehrson rädda sitt parti

LÄS MER:Sabuni efter avhoppet: "Känner vemod"

LÄS MER:Maria Nilsson ny partisekreterare i L

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS