Källor: Ebba Busch framtid som KD-ledare diskuteras

Den senaste tiden har varit stökig för Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
Krisen kring den sparkade partisekreteraren och tillsättningen av hans efterträdare har satt igång interna diskussioner om Busch framtid, avslöjar Expressen.

ANNONS
|

Expressen har ringt runt i Kristdemokraterna efter söndagens partiledardebatt i Agenda, där Ebba Busch uteblev. Hon var bortrest på semester och ersattes av vice partiledaren Jakob Forssmed, som efteråt fått mycket beröm för sitt inhopp.

Enligt tidningens källor har hans tv-medverkan, tillsammans med den diskussion som pågått efter att partisekreteraren Johan Ingerö sparkades och ersattes av Liza-Maria Norlin, tidigare framför allt lokalpolitiskt aktiv inom KD i Sundsvall, satt igång en diskussion om ledarskapet i KD.

Om Forssmed säger en central KD-företrädare till tidningen:

– Att han levererar så bra väcker ju tanken om honom som en potentiell efterträdare bland många, men det väcker också tanken om vilken framtoning vi ska ha.

ANNONS
Ebba Busch under ett ministerbesök i Göteborg.
Ebba Busch under ett ministerbesök i Göteborg. Bild: Paul Wennerholm

Stormat kring Busch

Diskussionen om Ebba Busch framtid kommer efter en tung tid för partiledaren. Utöver krisen kring Ingerö, som kom efter att EU-parlamentarikern Sara Skyttedal (KD) anklagat honom för sexuellt ofredande, har det även blåst kring Busch som minister. Det har handlat om allt ifrån svikna löften och förseningar kring elstöd och diesel- och bensinpriser.

Enligt Expressen har också utnämningen av den nya partisekreteraren skapat irritation i partiet.

– Det är inte den partisekreterare jag hade valt, säger en källa tilll Expressen och pekar på att Liza-Maria Norlin gått emot flera av KD:s vägval på senare år.

Expressen skriver att diskussionen kring Ebba Buschs ledarskap nu också sker inom den krets som tidigare backat upp henne, partiföreträdare som ligger mer till höger i KD. Busch har varit KD:s partiledare sedan 2015.

LÄS MER:Rekordstort förtroendetapp för Kristerssons regering

LÄS MER:Hon tar över efter Ingerö i Kristdemokraterna

LÄS MER:Andersson om Busch: ”Har en förmåga att ändra sina stories”

ANNONS