För andra dagen i rad blockerade klimataktivister E4:an. Bilden är tagen i samband med måndagens aktion.
För andra dagen i rad blockerade klimataktivister E4:an. Bilden är tagen i samband med måndagens aktion. Bild: Pressbild

Klimataktivister stoppade trafiken på E4 – igen

Under tisdagsmorgonen var totalstopp i trafiken i norrgående riktning på E4/E20 vid Västberga i Stockholm. Ett gäng klimataktivister hade tagit sig ut på körbanan – för andra dagen i rad.
– Vi har lovat att lämna vägen så fort våra politiker bjuder in till dialog kring vad de tänker göra för att sänka utsläppen, säger Josefin Eidrup Dahlberg, presstalesperson för Återställ Våtmarker.

ANNONS
|

Under måndagen limmade klimataktivister fast sig på E4 strax söder om trafikplats Haga Norra i Stockholm och delar av trafiken stoppades.

12 personer greps misstänkta för sabotage.

På tisdagsmorgonen var det återigen stopp i trafiken på E4. Den här gången i norrgående riktning på E4/E20 i höjd med Västberga i Stockholm.

– Den här gången har vi gripit åtta personer misstänkta för sabotage, säger Stockholmspolisens presstalesperson Daniel Wikdahl och meddelar att polisen lämnade platsen strax innan klockan 9 på tisdagsmorgonen.

Klimatrörelse ansvarig för blockaderna

Precis som under måndagen var det klimatrörelsen Återställ våtmarker som stod bakom tisdagens trafikblockad.

– Vi har lovat att lämna vägen så fort våra politiker bjuder in till dialog kring vad de tänker göra för att sänka utsläppen, säger Josefin Eidrup Dahlberg, presstalesperson för Återställ Våtmarker i ett pressmeddelande.

ANNONS

– Vi har inte fått något svar än. Det är nu uppenbart att våra folkvalda är för fega för att möta sina medborgare, säger Josefin Eidrup Dahlberg i samma pressmeddelande.

Fara för andra

Tisdagens trafikblockad orsakade en milslång kö i morgontrafiken och förutom fara för egen del utsatte de ansvariga personerna även andra för fara, menar polisen.

– Det här är väldigt trafikerade vägar och leder. Ett stopp som det för följdverkningar för andra. De som satt sig på vägen vet ju inte vart människorna som fastnar i köerna är på väg eller hur bråttom de har. Det har med samhällsstörning och samhällspåverkan att göra, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

På onsdagen begärdes tio personer häktade misstänkta för sabotage, skriver TT. Detta efter måndagens blockad i Solna.

Häktningsförhandlingen kommer att hållas i Solna tingsrätt under onsdagen.

ANNONS