Kommun lovar se över muslimavtal

ANNONS
|

Det är några punkter i en överenskommelse mellan Jönköpings kommun och muslimska församlingar som kommunen nu lovar se över.

Kontraktet har anmälts till Skolinspektionen av Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF), tillsammans med några andra föreningar. GAPF reagerar på att överenskommelsen, som föreningen ser på den, legitimerar våld, förtryck och kontroll av de muslimska barnen.

På fler håll

–Skolan har ofta gett de här barnen lite andrum. Vi träffar barn som berättar att där har de kunnat slappna av. Där finns ingen pappa, kusin eller bror som springer runt i korridorerna och kontrollerar dem, säger Sara Mohammad, ordförande i föreningen, till TT.

ANNONS

–Skolan ska vara en neutral miljö där de slipper vara kontrollerade. Barn föds inte med religiösa värderingar utan det är föräldrarnas traditionella övertygelser som tvingas på barnen. Skolan och kommunen ska inte bidra med sådant.

Enligt Mohammad ska en polisanmälan mot Jönköpings kommun om eventuellt tjänstefel lämnas in av föreningen, som också undersöker om motsvarande överenskommelser finns i andra kommuner.

Dokumentet skrevs redan 1994 och togs av dåvarande barn- och omsorgsnämnden. Det reviderades senast i juni 2011.

För barnen

–Det skrevs för barnens skull. Många kunde inte vara med på gymnastik, simundervisning och utflykter. Skolan har haft hjälp av detta, säger AnneMarie Grennhag (M), ordförande i barn och utbildningsnämnden, till TT.

–Men redan på vårt nästa möte, på tisdag, ska vi ta upp detta. Det var 18 år sedan det skrevs. Världen har förändrats och mycket har hänt i vårt land sedan dess.

Skolinspektionens chef Ann-Marie Begler vill inte uttala sig om överenskommelsen, säger hennes pressekreterare Carina Larsson.

Dokumentet i sju punkter reglerar vad som kan och får göras vid högtider, mat, dusch/bad och idrott och vid lägerskolor/studieresor.

Några utdrag:

Vid duschning får underkläder och t-shirt användas.

Vid idrottslektion får långärmat klädesplagg och benkläder användas.

Vid samvetsnöd på grund av skolmaten får eleven äta hemma under terminen.

Vid lägerskolor/studieresor får en del elever inte övernatta. Eller får föräldrarna antingen hämta dem på kvällen och köra dem tillbaka på morgonen. Eller får föräldrarna övernatta med dem.

Källa: Jönköpings kommun (TT)

ANNONS