Korv, fotboll och experiment när Annie Lööf tackades av

Annie Lööf har gjort sin sista riksdagsdebatt som C-ledare. Det uppmärksammades av hennes kollegor i de andra partierna genom gåvor och varma ord.
Magdalena Andersson bjöd hem Lööf med familj och lovade att avslöja sitt favoritställe för korvgrillning. Ulf Kristersson uppvaktade med en experimentlåda.

ANNONS
|

Unisont tackade partiledarna Annie Lööf för hennes elva år som partiledare och 16 år som riksdagsledamot.

Det var många varma ord, men också en del som sades med glimten i ögat. Jimmie Åkesson (SD), som haft många hetsiga debatter med Lööf, tackade men sa:

– Jag känner att vi är färdiga med varandra.

Bok och boll

Därefter överlämnade han en gåva, boken ”Nationalstaten”, och passade på att bjuda in Lööf till att titta på fotboll i Sölvesborg.

Även Magdalena Andersson (S) tackade av Lööf. Hon hyllade Lööfs rakryggade hållning och vilja till konstruktiva lösningar för Sverige.

Hon överräckte samtidigt en bok om barnfamiljers bästa naturupplevelser i Stockholm och bjöd över Lööf med familj till en grillkväll.

ANNONS

– Jag lovar också att visa mitt favoritgrillställe, bara du lovar att inte avslöja det!

Även statsminister Ulf Kristersson (M) tackade Lööf, både för hennes tid i riksdagen och som tidigare regeringskollega under alliansåren. Han räckte över en experimentlåda som han menade symboliserade Lööfs framtidstro.

Centerpartiets avgående partiledare Annie avtackades av Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch med en gåva till organisationen Min stora dag och en tjejkväll med mat och dryck.
Centerpartiets avgående partiledare Annie avtackades av Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch med en gåva till organisationen Min stora dag och en tjejkväll med mat och dryck. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Känslosam Busch bjöd in till tjejkväll

Ebba Busch (KD) blev känslosam när hon tackade av Lööf, som hon menade har ”en särskilt plats i mitt hjärta”. Hon tackade för systerskap och värme ”mamma till mamma” och för det engagemang Lööf visat, trots att det ibland varit tufft.

– Jag hoppas du ska känna att det var värt det.

Busch överräckte en gåva till Min stora dag och bjöd in till en tjejkväll med mat och dryck.

Nooshi Dadgostar (V) tyckte att Lööf behöver få vila efter många år av hårt jobb, och gav en gåva som symboliserade detta – en spadag.

Märta Stenevi (M) tackade för Lööfs engagemang mot rasism samt kvinnors och barns rättigheter och sa att hon ser fram emot vad Lööf kommer att ta sig an härnäst. Detta är fortfarande oklart. Sedan lämnade hon över en gåva till Plan Sverige.

"Politisk eld”

Johan Pehrson (L) kallade Annie Lööf för ”en imponerande person” och hyllade henne för att ha orkat så länge. Inte minst att vara ledare under en tid med mycket hat och hot.

ANNONS

– Du är smart, rolig, varm. Du markerar din politiska eld på ett starkt sätt. Du missar inte heller att stå upp för de mest utsatta.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) praktiserade nyligen på Aros Pizzeria i Västerås.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) praktiserade nyligen på Aros Pizzeria i Västerås. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Gåvan från Pehrson blev en pizzamiddag och ett bidrag till tjej- och kvinnojouren Unizon. Pizzan, menade han, kan han själv baka. Detta efter att han nyligen praktiserat som pizzabagare.

Annie Lööf själv tackade alla partiledare, alla hon jobbat med i riksdagen och i rollen som minister, alla som jobbar för demokratin, däribland vaktmästare, bespisningspersonal och skyddsvakter i riksdagen. På plats i kammaren fanns också Lööfs föräldrar. Till dem riktade Lööf sitt allra sista tack, för att de alltid stöttat henne.

LÄS MER:Busch avbröts av skratt i riksdagen

LÄS MER:Annie Lööf avgår som partiledare för Centerpartiet

LÄS MER:Annie Lööf (C): Åkesson kommer att styra samarbetet

ANNONS