Kriminologen om historiska domen

Under torsdagen dömdes Fabian Cederholm, 18, till livstids fängelse för dubbelmordet på två lärare på Malmö latinskola.
Det är första gången en 18-åring döms till lagens strängaste straff sedan straffreduktionen togs bort.
– För rättspraxis blir det ju intressant att se hur det blir med ett typiskt gängmord, säger Henrik Tham, professor i kriminologi på Stockholms universitet.

ANNONS
|

I januari i år togs straffreduktionen, också kallad straffrabatten bort, för personer mellan 18-20 år som begår grova brott. Reduktionen innebar att unga personer fick ett lägre straff eftersom att deras ålder räknades som en förmildrande omständighet.

Nu gäller straffreduktionen endast för personer under 18 år samtidigt som alla äldre döms som vuxna när det handlar om brott med ett minimistraff på fängelse i ett år eller mer.

Under onsdagen kom den första livstidsdomen när tingsrätten dömde Fabian Cederholm, 18, för mordet på två lärare på Malmö latinskola. Han har även erkänt morden.

Henrik Tham, professor i kriminologi på Stockholms universitet, säger att brottet är såpass allvarligt att det inte säger så mycket om hur livstidsstraffet kommer att användas framöver.

ANNONS

– Det här blir på ett sätt inte ett så bra test för det är ett väldigt allvarligt brott. Det är ett dubbelmord. För rättspraxis blir det ju intressant att se hur det blir med ett typiskt gängmord, skulle det också ge livstid för en 18-åring? Det får vi vänta och se.

”Man får tänka på vilken självbild vi vill ha”

Tidigare har Henrik Tham uttryckt sig kritiskt till beslutet att ta bort straffreduceringen. Bland annat säger han att det inte finns någon forskning som visar att högre straff avskräcker och att personer i åldersspannet ibland räknas som vuxna och ibland inte.

– Min invändning var generellt att å ena sidan är de över 18 år myndiga och de ansvarar för vad de gör. De har rätt att rösta. Samtidigt får man inte gå på systemet innan man är 20. Tar du körkort när du är 18 och ska ha en skadeförsäkring betalar du högre premie för du har mycket högre olycksrisk. Å andra sidan har han begått ett så allvarligt brott att straffvärdet är väldigt högt.

Han menar att det också handlar om vilket land Sverige vill vara.

– Man får tänka på vilken självbild vi vill ha som Sverige och svenskar. Vi har tidigare markerat att vi inte gör det här när man är under 21 år. Det är av humanitär aspekt med en mer human kriminalvård.

ANNONS

Lagen tillämpas som den ska

Beslutet att avskaffa straffreduceringen för personer mellan 18-21 år var en del i regeringens 34-punktprogram mot gängkriminaliteten.

Riksåklagare Petra Lundh ledde den utredning som låg till grund för lagändringen. I juni, ett halvår efter att lagändringen gått igenom, sa hon att man redan sett resultat. Då hade ännu inget livstidsstraff delats ut.

– Syftet har ju varit att ta bort straffreduktionen just när det gäller allvarliga brott och där kan vi se att lagändringen fått genomslag. Lagen tillämpas så som den ska i praktiken och vi ser att de här personerna får högre straff, sa riksåklagare Petra Lundh då.

LÄS MER:Fabian Cederholm får livstids fängelse för dubbelmordet

LÄS MER:Valrörelse – och ingen talar om unga som mår dåligt

LÄS MER:Så många unga riskerar att dras in i gängen

ANNONS