Statsminister Ulf Kristersson kommenterade Ahmadreza Djalalis planerade hungerstrejk när han var i riksdagen på tisdagen.
Statsminister Ulf Kristersson kommenterade Ahmadreza Djalalis planerade hungerstrejk när han var i riksdagen på tisdagen. Bild: Oscar Olsson/TT

Kristersson om Djalali: Förstår förtvivlan

Den svensk-iranske fängslade forskaren Ahmadreza Djalali i Iran ska hungerstrejka i protest mot den svenska regeringen.
– Jag förstår mer än väl den förtvivlan som både han och hans anhöriga känner, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

ANNONS

Hungerstrejken ska inledas på onsdag, enligt Djalalis fru Vida Mehrannia.

Nyligen släpptes svenskarna Johan Floderus och Saeed Azizi fria från Evinfängelset genom en fångutväxling. Att inte Djalali omfattades av utväxlingen väckte stor frustration hos Djalali och hans fru. De har bland annat anklagat statsminister Ulf Kristersson för att ha lämnat Djalali hjälplös.

– Jag förstår fullt ut hans och hans familjs förtvivlan, men det är direkt felaktigt. Vi gjorde allt vi kunde för att få ut honom tillsammans med de andra två svenskarna. Precis allt, säger Kristersson.

Enligt statsministern var det "helt omöjligt".

– Iran ville inte ens diskutera hans namn, säger Kristersson.

ANNONS

Han uppger att utrikesdepartementet har mer information om Djalalis fall som "gör det väldigt komplicerat". Regeringen har också delgivit oppositionspartierna den informationen.

– Vi har gjort precis allt vi kan och vi fortsätter att göra det. Vi betraktar honom som svensk medborgare naturligtvis. Men det är ett väldigt speciellt fall och jag tänker inte gå in på några detaljer. Det skulle äventyra hans säkerhet.

Ahmadreza Djalali, läkare och forskare vid Karolinska institutet, sitter fängslad i det ökända Evinfängelset i Iran sedan han greps 2016, anklagad för spioneri. I oktober 2017 dömdes han till döden. Året efter blev Djalali svensk medborgare.

ANNONS