Kristersson om förhandlingarna: ”Behöver två veckor till”

Ulf Kristersson får två veckor på sig att sondera för att försöka bilda regering.
Enligt M-ledaren diskuteras ett långsiktigt samarbete mellan högerpartierna.
Migrationspolitiken är en av flera viktiga frågor som diskuteras just nu.

ANNONS
|

På onsdagsförmiddagen träffade M-ledaren Ulf Kristersson den omvalda talmannen Andreas Norlén för en avstämning om regeringsförhandlingarna mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Hans budskap var att det behövs ytterligare två veckor till att förhandla.

På en pressträff efter talmansmötet sade Ulf Kristersson att han ser långsiktigt på samarbetet mellan de fyra partierna till höger.

– Resten av 20-talet är perspektivet här, säger Kristersson och menar att det krävs ett långt perspektiv för att vända utvecklingen i Sverige.

Ny regering brådskar

Enligt Kristersson går förhandlingarna som förväntat, både stora drag och detaljer ligger på bordet. Om han bestämt vilka partier som ska ingå i regeringen och vilken form av avtal som ska reglera samarbetet vill han inte svara på i nuläget.

ANNONS

Han ser dock positivt på förhandlingarna i stort.

– Sammanfattningsvis är det ett bra läge, säger Kristersson.

Det oroliga läget i omvärlden, liksom energikrisen, gör att förhandlingarna inte bör ta för lång tid, enligt Kristersson.

– Av flera skäl är det angeläget att se till att vi får en regering på plats så fort som möjligt.

Kort efter att Ulf Kristersson hade haft sin pressträff meddelade talmannen i ett pressmeddelande att han beviljar Kristerssons önskemål. Det betyder att Kristersson ska ge en första delrapport den 5 oktober och en slutrapport den 12 oktober.

– Beslutet tar hänsyn till både vikten av att processen fortskrider framåt och till den tid som krävs för de fortsatta förhandlingarna, utifrån vad Ulf Kristersson i dag redogjort för, säger Andreas Norlén i pressmeddelandet.

Presidieplatser om en vecka

Det var i måndags som riksdagen öppnade igen efter sommaruppehållet, och Andreas Norlén blev omvald till talman.

Hur snabbt förhandlingarna mellan M, KD, SD och L kommer att gå är oklart, men Ulf Kristersson har hela tiden sagt att det kommer att gå snabbare än 2018, då förhandlingarna tog 134 dagar.

Det som är klart hittills, utöver talmansposterna, är att SD får åtta presidieposter i utskotten, medan M, KD och L får lika många platser tillsammans. Hur platserna kommer att fördelas är dock oklart, det kan ta någon vecka innan det är klart, enligt Kristersson.

ANNONS

– Min inställning är att ingenting är klart förrän allt är klart, säger han.

Läs det senaste om valet här:

LÄS MER:Norlén fortsätter som talman – träffar Kristersson på onsdag

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS