Kristersson: Turkiet vill saker som vi inte kan ge dem

Statsminister Ulf Kristersson (M) anser att Sverige gjort allt för att få sin Natoansökan godkänd – och att bollen nu ligger hos Turkiet.
– De vill saker som vi inte kan och inte vill ge dem, säger han på konferensen Folk och försvar.

ANNONS
|

På söndagen drog konferensen Folk och försvar igång, ett årligt möte för diskussioner om säkerhetspolitik, försvar och samhällets krisberedskap. Under ett anförande svarade statsministern Ulf Kristersson på frågor om Natomedlemskapet.

Han stod fast vid att han är övertygad om att Turkiet kommer att godkänna Sveriges ansökan och att det vore bra om det skedde snart.

– Jag är övertygad om att Turkiet kommer att fatta beslut om ratificering vi vet bara inte när, sade Ulf Kristersson.

Han lyfte det memorandum som Sverige, Finland och Turkiet undertecknade i somras där länderna förbinder sig till ett antal åtaganden gentemot varandra.

ANNONS

– Turkiet både bekräftar att vi har gjort det vi sade att vi skulle göra. De säger också att de vill saker som vi inte kan och inte vill ge dem. Nu ligger beslutet hos Turkiet, sade Ulf Kristersson.

Plockades upp av Turkisk nyhetssajt

Kristerssons uttalande plockades snabbt upp av den regeringstrogna turkiska nyhetssajten Daily Sabah.

Turkiet har tidigare bland annat ställt krav på utlämningar av vad landet anser är "terrorister" som befinner sig på svensk mark. Regeringen har påpekat att utlämningar är något som myndigheter och domstolar beslutar om och att dessa har att förhålla sig till svensk och europeisk lag.

Kristersson betonar att utlämningskrav på namngivna individer inte är något som omfattas av överenskommelsen.

TT: Måste Turkiet backa från de kraven?

– Vi arbetar enligt memorandumet och där finns det inget sådant. Där står det precis vad Sverige ska leva upp till. Vi menar att Sverige har gjort det eller håller på att genomföra det. Turkiet bekräftade på det senaste mötet att de också ser det.

Finland har inte bråttom

Under söndagen talade även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto. Haavistos besked var att Finland inte har bråttom in i Nato utan kan vänta på Sverige.

– Vi lämnade in Natomedlemsansökan tillsammans, vi kommer också att slutföra processen tillsammans, sa Haavisto och fortsatte:

ANNONS

– Sverige är vår viktigaste och bästa vän och partner. Det skulle inte heller vara i Finlands intresse att ansluta sig utan Sverige. Då skulle vi inte ha ett djup i försvaret. Finland och Sverige bildar en militär strategisk enhet.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto anländer  till Folk och Försvars rikskonferens i Sälen på söndagen.
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto anländer till Folk och Försvars rikskonferens i Sälen på söndagen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Jens Stoltenberg anser att tiden är kommen för Turkiet att ratificera.

– Jag är trygg med att Turkiet kommer att ratificera medlemskapen för Sverige och Finland, och jag anser att det bör ske så fort som möjligt. Men jag vill inte spekulera i exakt när Turkiet gör det.

Stoltenberg tillägger att det fortfarande är en mycket snabb medlemsprocess och att det normalt tar mycket mer tid. Han säger också att Sverige och Finland deltar i nästan alla Natomöten och att länderna nu är säkrare nu än innan de lämnade in sina Natoansökningar.

Tillbakavisar kritik om undfallenhet

Statsminister Ulf Kristersson tillbakavisar samtidigt kritiken om att Sverige agerat med undfallenhet gentemot Turkiet i Natoprocessen.

– Jag håller inte alls med om det. Memorandumet mellan Sverige, Finland och Turkiet innehåller inget som är undergivet, men det erkänner att vi också har ett ansvar för andra länders säkerhet.

Han säger att andra Natoländer gör vad de kan för att vara behjälpliga.

– Andra Natoländer ställer hela tiden frågan: Vad kan vi bidra med? Då säger vi att understryka i samtal med Turkiet att ni uppfattar att Sverige och Finland nu verkligen gör exakt det vi lovade att göra i memorandumet, säger han.

ANNONS

ANNONS