Kungen leder Victoria till altaret

ANNONS
|

Kungen kommer att föra kronprinsessan Victoria till altaret den 19 juni - trots kritiken från höga representanter inom Svenska kyrkan.

Det är familjens önskan, berättar hovets informationschef Nina Eldh. Men enligt Svenska kyrkan är inte sista ordet sagt.

-Det här är en statsceremoniell händelse med stor symbolik, inte en vanlig vigsel. Det är Sveriges kung som för fram tronföljaren till altaret, säger hon.

Många av debattörerna har invänt mot brudöverlämning, främst därför att traditionen stammar ur ett tankebatteri där kvinnans myndighet överlämnas från fadern till mannen. Den svenska traditionen går ut på att mannen och kvinnan är jämbördiga och att de ingår äktenskap av fri vilja.

-Det står ingenting i vigselordningen eller kyrkoordningen om hur man ska gå fram till altaret. Därför måste det vara upp till dem själva att bestämma hur man gör, säger Nina Eldh.

Det är också en familjetradition, påpekar Eldh:

-Kungens systrar gick fram till altaret med farfar, eftersom deras far inte var vid livet.

Svenska kyrkan är dock fortfarande tveksam.

-Det är en del präster som vägrar att ställa upp på sådana vigslar och andra gör det. Både utifrån vilket sammanhang och det samtal man har med brudparet, säger Ewa Almqvist, ärkebiskopens pressekreterare.

Men hur vigselförrättare och ärkebiskop Anders Wejryd kommer att göra kan Almqvist inte svara på.

ANNONS

-Det är ju vigselförrättaren som måste svara på det.

ANNONS