Kungens agerande får kritik

ANNONS
|

Hovets informationschef Nina Eldh sade på fredagen till flera medier att de inte tänker driva frågan vidare.

En av författarna, Thomas Sjöberg, säger ändå att han välkomnar en stämning för att få en juridisk bedömning. Han hoppas att fokus nu flyttar från diskussionen om källor till bokens faktiska innehåll.

–Att man i stället diskuterar lämpligheten i att kungen vistas i den här typen av kretsar och vad det i så fall gör för förtroendet för statschefsämbetet.

"Locket av"

Johanna Elgenius, kommunikationskonsult på pr-byrån Springtime, tror att allt ståhej leder till fler granskningar av kungahuset.

–Det kommer att dyka upp fler saker, fler kommer att våga berätta. Det är locket av nu, medierna måste visa att de inte är undfallande mot hovet, säger hon.

ANNONS

Många pr-experter har kritiserat hovets hantering av uppståndelsen. Elgenius är själv förvånad över kungens "ogenomtänkta" anförande på torsdagens presskonferens.

–Strategin var nog att göra det till en så liten grej som möjligt. Men det kändes som att han blev lite utkastad, säger hon.

Marianne Djudic, konsult på TastePR, tycker att beslutet att hålla presskonferensen i grunden var "jättebra", men att han sade fel saker.

–Någon måste berätta för kungen att han inte bara kan ställa sig rakt upp och ner och prata på, säger hon.

Fortsatt stöd

Både Djudic och Elgenius anser att hovet måste bli bättre på kriskommunikation.

–Kungafamiljen omges av för många ja-sägare. De behöver någon som vågar ifrågasätta och ge de nödvändiga råden, säger Elgenius.

Ingen av dem tror att stödet för monarkin är hotat. Snarare är boken till hovets fördel enligt Djudic.

–De får sympati. Många undrar varför medierna drar upp de här gamla historierna, säger hon.

ANNONS