Den försvunna kungskobran tillsammans med Skansenakvariets Jonas Wahlström vid ett tidigare tillfälle.
Den försvunna kungskobran tillsammans med Skansenakvariets Jonas Wahlström vid ett tidigare tillfälle. Bild: Skansenakvariet

Kungskobra smet från terrarium på Skansenakvariet

Skansenakvariet fick utrymmas under lördagseftermiddagen efter att en kungskobra smitit från sitt terrarium, vilket Aftonbladet först rapporterade om.
Under söndagsförmiddagen befinner sig ormen fortfarande på rymmen och nu ska mjöl och döda råttor användas för att försöka fånga in rymlingen.

ANNONS
|

Kungskobran, som uppges vara, två och en halv meter lång och tros ha smitit genom att tycka sig mot en lampa och då fått en glipa in till terrariets innertaket.

– Han har nu fått namnet Houdini, utbrytarkungen efter den kände magikern, säger Jonas Wahlström, som är ägare av Skansenakvariet.

Nu har flera åtgärder satts in för att försöka fånga in den förrymda ormen. Bland annat ska personalen på akvariet ha lagt ut mjöl för att kunna se vart ormen slingrar sig och man har också lagt ut döda råttor som lockbete.

Ormen var ny i terrariet

Ormen uppges dock inte utgöra någon fara för besökare då den befinner sig i akvariets innertak.

ANNONS

– Den är inte ute i besöksutrymmet utan bakom kulisserna. Det är svalare där och den ligger och vilar. Det tar sin tid att leta efter en orm. Vi vet ungefär vilket område den är på. Den är på innertaket eller vid taket på terrarieavdelningen. Kommer den ut utomhus kommer den att bli nedkyld, då den vill vill ha 30 grader, säger Jonas Wahlström.

Kungskobran hade under lördagen bara varit i terrariet i ett dygn, där han placerats för att försöka få till en parning med en av Skansens andra ormar. Tidigare har han funnits på Skansen men i ett annat terrarium. Enligt Jonas Wahlström så var ormen nyfiken och lyckades ta sig ut när han nyfiket utforskade sitt nya hem.

– Den var ny i terrariet, var nyfiken och sträckte på sig och åkte ut genom armaturen. Det sitter lampor i taket där den har lyckats åka emellan. Vi har haft kungskobror tidigare och något liknande har aldrig hänt tidigare, säger Jonas Wahlström.

Skansenakvariet håller under söndagen stängt för besökare.

LÄS MER:Liten ödla fastnade i stor byråkrati

LÄS MER:Skansen-Jonas om försvunna apan: "Kan ha dött"

LÄS MER:Angreps av krokodil – fick armen amputerad

ANNONS