Anna Starbrink, riksdagsledamot för Liberalerna har sagt att hennes samvetsgräns går vid ett tiggeriförbud. Arkivbild
Anna Starbrink, riksdagsledamot för Liberalerna har sagt att hennes samvetsgräns går vid ett tiggeriförbud. Arkivbild Bild: Henrik Montgomery/TT

L-topp tar strid mot tiggeriförbud: "Står fast"

Sverigedemokraterna hoppas att Liberalerna röstar igenom ett tiggeriförbud innan mandatperioden är slut.
Men L-toppen Anna Starbrink står fast vid sitt nej, och eftersom även andra Liberaler uttalat sig emot kan förslaget stoppas.

ANNONS

I dag meddelade regeringen, där Liberalerna ingår, att man tillsätter en utredning om ett nationellt tiggeriförbud. Ett förslag ska lämnas nästa sommar.

Sverigedemokraterna hoppas att ett nationellt förbud finns på plats innan mandatperioden är slut.

– Det här är en god sak och jag tror att Liberalerna kommer att instämma i det när det här väl ligger på bordet, säger SD:s gruppledare Linda Lindberg på en pressträff.

Men från L är tongångarna annorlunda.

– Vi är inte överens om ett nationellt tiggeriförbud i dag, säger Liberalernas partisekreterare Jakob Olofsgård.

"Jag står fast"

Redan 2016 skrev Anna Starbrink, nu försvarspolitisk talesperson för L, att hon säger nej till ett tiggeriförbud med motiveringen att ett sådant inte hjälper utsatta människor och att de antagligen kommer att fortsätta tigga någon annanstans.

ANNONS

Under måndagen meddelade hon att hon står fast vid sitt ställningstagande. I ett inlägg på Facebook skriver hon: "Tidöavtalet innebär bara att en utredning om tiggeriförbud ska genomföras, det finns dock ingen överenskommelse om att införa ett sådant förbud. Jag står fast vid mitt tidigare besked och kommer inte medverka till att ett tiggeriförbud införs."

Andra liberaler som också varit kritiska är riksdagsledamöterna Lina Nordquist, gruppledare för L, och Joar Forssell, utrikespolitisk talesperson för partiet. TT har sökt båda utan framgång.

Liberalerna har också sagt nej till ett tiggeriförbud på sitt landsmöte.

– Alla partier har och bör har diskussioner i svåra frågor, detta är en sådan fråga, säger Jakob Olofsgård.

S svarar inte

Om de tre liberalerna skulle rösta emot förslaget skulle regeringen och Sverigedemokraterna kunna tappa sin majoritet. De har i dag 176 mandat, vara en ledamot är politisk vilde, medan oppositionen har 173 mandat – där också en vilde finns.

Men inte heller oppositionen är enig. Samtliga oppositionspartier förutom Socialdemokraterna meddelar i dag att de är emot ett tiggeriförbud.

S vill inte ge någon kommentar men har tidigare öppnat för ett nationellt förbud.

ANNONS