Läkarförbundet överens med SKR om dygnsvila

Även läkare ska vila 11 timmar varje dygn. Det står klart sedan Läkarförbundet till sist kommit överens med SKR om ett nytt avtal.
Samtliga fackförbund inom kommuner och regioner har därmed enats med arbetsgivaren om den omdebatterade dygnsvilan.

ANNONS
|

Den skärpta uppmaningen från EU-kommissionen om att anställda ska ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila har lett till oro. Bland annat varnade räddningstjänsten för en massflykt om regeln blev verklighet.

I början av maj kom Sveriges kommuner och regioner, SKR, och arbetsgivarorganisationen Sobona dock överens med flera fackförbund om undantag. Brandmän och personliga assistenter tillhör därmed de yrkesgrupper som kan få dispens för att fortsatt arbeta dygnspass.

Undantag och dispenser

Nu har Läkarförbundet, som sista fackförbund, också skrivit under en överenskommelse. Vissa verksamheter kan ansöka om dispens och undantag, men för läkarna gäller grundregeln om 11 timmars sammanhängande vila varje dygn.

ANNONS

– Det är positivt att reglerna för vila och återhämtning skärps. Men samtidigt måste också regelverken vara anpassade till den verklighet som våra medlemmar befinner sig i. Med dessa undantag och dispenser tycker vi att vi nått fram till en rimlig kompromiss, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet, i ett pressmeddelande.

Ville undvika lagstiftning

Regelskärpningen har mötts av oro även inom vården, med frågor om hur man ska klara bemanningen.

− De ändringar som görs bottnar i kritik från EU-kommissionen. Och det är dessutom så att enligt forskningen är regelbunden vila en förutsättning för ett hälsosamt, hållbart och långt arbetsliv. Detta är i sin tur nödvändigt för att vi ska klara kompetensförsörjningen till välfärdens alla viktiga verksamheter, säger Ulf Olsson, ordförande för förhandlingsdelegationen i SKR och Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.

Läkarförbundets överenskommelse med SKR träder i kraft 1 februari nästa år. Sofia Rydgren Stale tror att stora rekryteringsinsatser kommer att krävas i regionerna fram tills dess.

– Arbetsgivarna har ett stort arbete framför sig för att få ihop bemanningen och schemaläggningen, säger Sofia Rydgren Stale.

LÄS MER:Brandmän och personliga assistenter får undantag i regler om dygnsvila

LÄS MER:Vårdpersonal hakar på EU-kritiken: "Katastrof"

LÄS MER:Brandmän kan lämna räddningstjänsten om regler om dygnsvila införs

ANNONS