Löfven och Damberg om explosionen i Göteborg

Statsminister Stefan Löfven uttrycker nu sitt stöd för de skadade och drabbade vid explosionen i Annedal.
Han vill inte spekulera i vad som ligger bakom händelsen.
– Detta drabbar hela Göteborg, hela vårt samhälle och hela vårt land, säger Löfven.
M-ledaren Ulf Kristersson menar att det är en upptrappning av våldet – om explosionen visar sig vara ett planerat dåd.

ANNONS
|

Explosionen och den efterföljande branden i centrala Göteborg har väckt stor uppmärksamhet. Tre kvinnor och en man är allvarligt skadade och hundratals har evakuerats.

Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg höll på tisdagen en presskonferens med anledning av händelsen.

Löfven inledde med att ge alla drabbade sitt stöd.

– Jag vill uttrycka min och regeringens empati, säger han.

Hela landets stöd

Statsministern fortsatte med att påpeka att händelsen inte bara drabbat Göteborg hårt, utan även hela landet.

– Göteborg ska känna att man har hela landets stöd.

Regeringen har under dagen varit i kontakt med både kommunen och polisen för att informera sig om det inträffade.

ANNONS

Löfven och Damberg poängterar gång på gång att de inte vill spekulera om orsaken till explosionen – brott eller olycka. Man vet för lite ännu.

Enligt Damberg, som haft kontakt med polisens nationella operativa avdelning, är det dock osannolikt att explosionen orsakats av en naturlig anledning.

– Vi vill förstå vad som har hänt, vad som är orsaken till den här explosionen, men det är uppenbart att brott inte kan uteslutas.

Göteborg hårt drabbat

En polis som vittnat mot kriminella är skriven i det drabbade området och tidigare i år mördades en polisman i tjänst i Göteborg.

Vad gör regeringen för att stötta Göteborgspolisen?

– Jag frågade regionpolischefen om han hade alla de resurser han behöver i det här sammanhanget för att skapa trygghet på gator och torg, men också i utredningsarbetet. Och regionen har inte begärt några andra nationella resurser i det här läget. De bedömer att de har de resurser som krävs, säger Damberg.

– Men jag är helt säker på att resten av Sverige är beredd att bistå om region väst skulle bedöma att de är i behov av fler polisresurser.

Stefan Löfven betonar i sin tur att alla invånare i Sverige ska kunna känna sig trygga.

ANNONS

– Oavsett om man är hemma i bostaden eller ute på gator och torg, säger han.

”Känner stort ansvar”

Stefan Löfven vill inte gå in på om regeringen har något ansvar för utvecklingen med allt fler skjutningar och sprängningar. Detta eftersom han menar att man i Annedals-händelsen ännu inte vet vad orsaken är.

– Eftersom vi inte vill spekulera i vad detta är, vi vet inte vad motivet är, så vill jag inte hålla på och spekulera i något sånt nu, säger Löfven.

Mikael Damberg säger dock att han känner ett stort ansvar som inrikesminister med ansvar för polisen i regeringen.

– Jag känner ett väldigt stort ansvar om att både stärka polisen så att vi får fler poliser lokalt närvarande som ökar tryggheten, för att skärpa lagstiftningen så att de gängkriminella sitter längre i fängelse men också att vi ger polisen nya verktyg att komma åt grov kriminalitet i Sverige, säger han.

Samtidigt påpekar Damberg att alla partier nu behöver ha en fördjupad diskussion kring vilka förebyggande insatser som krävs för att inte fler unga ska dras in i kriminella miljöer.

Säger nej till anonyma vittnen

Löfven och Damberg fick också frågor kring om de tycker det är dags att överväga möjligheten till att vittna anonymt, om Annedals-explosionen skulle visa sig vara riktat mot någon person.

ANNONS

Damberg framhöll dock att detta har utretts och förkastats av utredaren, då denne sett att man i länder där detta finns inte använder möjligheten då domstolarna anser det rättsosäkert.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson beklagar de skadade och drabbade.

– De har fått erfara det många fruktar i Sverige just nu. Vi vet ju inte vad som ligger bakom det här ännu, men om det här var med avsikt riktat mot människor som ligger och sover i ett flerfamiljshus, då tar de brottsligheten till en ny nivå, säger han.

M: Regeringen bär ansvar

Enligt Kristersson är det gärningsmän som bär ansvar för ett dåd. Men han menar att också regeringen har ett ansvar, om händelsen visar sig vara en brottslig handling.

– Regeringen har ett ansvar för att inte göra det som krävs, de gör hela tiden små saker i marginalen och inte det som krävs för att knäcka gängen.

Enligt Ulf Kristersson behöver Sverige utöka terrorlagstiftningen till att gälla också gängkriminella, bland annat för att brottslingar utan svenskt medborgarskap ska kunna utvisas och gängmedlemmar kunna avlyssnas även utan konkret misstanke. Och till skillnad från regeringen vill han också se en möjlighet för människor att vittna anonymt.

LÄS MER:Polisens teorier efter explosionen i Annedal

ANNONS