M-ledamoten vill att regeringen agerar för att fånga utlandssmittan

Sommarens resor har lett till historiskt höga covid-19-tal. Nu höjs röster för att regeringen ska agera och få fler att följa rekommendationerna efter hemkomst.

ANNONS
|

Under sommaren har svenska utlandsresenärer stått för den största andelen av covid-19-fallen hittills under pandemin, vilket GP kunnat visa i en kartläggning. Samtidigt som resebokningarna fortsätter öka inför hösten väljer få att testa sig på flygplatsen efter hemkomst.

Rapporteringen har fått Johan Hultberg (M), riksdagsledamot och ledamot i socialutskottet, att reagera.

– Jag är bekymrad över att vi nu ser en ökad smittspridning, och att väldigt mycket av smittan är relaterad utlandsresor, säger han.

Testning på flygplatser begränsad

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska man testa sig efter utlandsresa om man inte är fullvaccinerad, haft covid-19 det senaste halvåret eller har rest inom Norden.

ANNONS

På flera flygplatser erbjuder regioner därför testning vid bagagehallen, men på Landvetter erbjuder Västra Götalandsregionen bara testerna till sina invånare av resursskäl. På Arlanda kan endast invånare från Stockholm, Uppsala och Västernorrland testa sig.

Vill få fler att följa rekommendationer

Johan Hultberg anser att det nationellt måste göras mer för att få fler att testa sig, och kunna isolera importfallen i ett tidigt skede. Han tycker att regeringen borde säkerställa att testningen är tillgänglig för alla, och att informationsinsatserna blir större.

Tycker du att det ansvaret ska flyttas från regionerna, som ändå har ansvaret i normalläget?

– Jag tycker att både Region Stockholm och Västra Götalandsregionen har gjort helt rätt som erbjuder den möjligheten för sina medborgare. Sedan blir det en utmaning med dem som kommer från andra regioner, och där är det frågan om hur man ska lösa hela kedjan med smittspårning. I det vakuumet tycker jag absolut det är rimligt att staten försöker adressera det problemet, vi pratar trots allt om statliga flygplatser.

I grunden ser Johan Hultberg inte resorna som problemet, utan att rekommendationerna inte följs. Där menar han att regeringen behöver ta tydligare initiativ.

Hallengren (S) pekar på regionernas ansvar

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att det är regionerna som ska ansvara för testningen, enligt en överenskommelse som regeringen tecknat med Sveriges kommuner och regioner (SKR) tidigare. Hon vill i stället påminna om vikten av att var och en som har rest följer Folkhälsomyndighetens uppmaningar efter hemkomst, inklusive att testa sig.

ANNONS

”Det är en skarp rekommendation som ska följas, och det är givetvis bra om man testar sig så snart som möjligt. Men det finns också fördelar med att testa sig i sin hemregion efter resa, det underlättar smittspårning, uppföljning och journalföring”, säger hon i ett skriftligt svar till GP.

I torsdags förlängde regeringen det tidigare gällande inreseförbudet till Sverige till den 31 oktober, och fler åtgärder kan bli aktuella enligt Lena Hallengren.

”Regeringen och myndigheterna följer kontinuerligt utvecklingen vad gäller smittspridningen och är redo att vidta de åtgärder som behövs”.

LÄS MER:Trycket på iva har ökat – Anders Tegnell om läget

Hultberg (M) vill att regeringen är på tå

Johan Hultberg hade dock önskat att man från regeringens håll hade gjort mer redan nu, och tycker att det är ”olyckligt att regeringen är så tillbakalutad”.

– När vi nu ser att det är en viss ökning av smittspridningen relaterat till utlandsresor gäller det att regeringen är på tå och tittar på olika åtgärder för att försöka adressera det problemet, säger han.

LÄS MER:Vaccineffekten: Många vill resa till hösten

LÄS MER:Rekommendationer efter utlandsresor förlängs

LÄS MER:Ökad risk för corona vid resor till flera länder

ANNONS