M vill att Sverige hyr fängelseplatser i Kosovo

Danmark har beslutat att hyra 300 fängelseplatser i Kosovo. Nu vill Moderaterna att Sverige följer efter och skickar dömda personer utomlands för att avtjäna straff, enligt TV4 Nyheterna.

ANNONS
|

På onsdagen meddelade Danmarks justitieminister Nick Hækkerup att landet har tecknat avtal med Kosovo om att hyra 300 fängelseplatser i landet, dit danskdömda fångar ska kunna skickas. Nick Hækkerup hoppas att de praktiska detaljerna kring avtalet ska vara klara i början av 2023.

Totalt ska Danmarks avtal kosta motsvarande 150 miljoner svenska kronor årligen, vilket enligt TV4 Nyheterna är ungefär hälften så mycket som det kostar i Sverige.

Ska gälla utvisningsdömda icke-EU-medborgare

Moderaterna vill nu att Sverige följer efter och hyr fängelseplatser utomlands för utvisningsdömda personer som inte är EU-medborgare, berättar partiets rättspolitiska talesperson Johan Forssell (M).

– Vi vill utreda förutsättningarna för att Sverige ska följa Danmarks exempel och hyra fängelseplatser i Kosovo för personer som har dömts till utvisning i Sverige, säger Johan Forssell till TV4.

ANNONS

Det finns flera anledningar till att det vore en bra lösning, menar han.

– Det är brist på platser i Kriminalvården, och de kostar väldigt mycket, och sedan har vi stora problem med att få människor som har dömts till utvisning att också lämna landet.

Forssell (M) ser inga stora risker

Johan Forssell säger till TV4 Nyheterna att han inte ser några större risker med en sådan lösning.

– Det här ska så klart utredas väldigt grundligt. Men om det går att genomföra i Danmark, varför skulle det då inte fungera även hos oss i Sverige?

LÄS MER:450 unga kan placeras i fulla fängelser

LÄS MER:Ibrahim Baylan (S) röstade med oppositionen – grönt ljus till folkräkning

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS