Majoriteten i Sverige vill förbjuda koranbränningar

En majoritet av svenskarna vill förbjuda koranbränningar, visar en ny opinionsmätning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av SVT. Stödet för ett förbud har ökat sedan samma fråga ställdes i februari.

ANNONS
|

Frågan om koranbränningar har aktualiserats på nytt efter att en man förra veckan genomfört en manifestation utanför Stockholms moské. Till följd av den har Sverige fått kritik internationellt, av såväl muslimska stater som påven, och handlingen har också fördömts av svenska UD.

Nu visar en opinionsmätning av Kantar Sifo att 53 procent av svenskarna vill att det ska bli förbjudet att bränna olika religioners heliga böcker offentligt, rapporterar SVT. 34 procent av de tillfrågade vill att det alltjämt ska vara tillåtet, medan övriga inte kunnat ta ställning.

1004 personer svarade på undersökningen, som gjordes i juli.

Hot mot svenska intressen en förklaring

Stödet för ett förbud har ökat med 11 procentenheter sedan Kantar Sifo ställde samma fråga i februari, då på uppdrag av TV4.

ANNONS

– Många länder har försökt dra nytta av eller kritiserat koranbränningarna, vilket drabbar svenska intressen och Natoanslutningen. Det tror jag är en av de stora förklaringarna, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, till SVT.

Fler kvinnor än män vill se ett förbud

Enligt undersökningen vill kvinnor förbjuda koranbränningar i högre utsträckning än män. 63 procent av de tillfrågade kvinnorna vill se ett förbud, medan 42 procent av männen har samma åsikt.

– En aspekt av det handlar om integrationsskälet, att det här drabbar grupper med invandrarbakgrund i Sverige och det är en viktigare fråga för många kvinnor, säger Toivo Sjörén till SVT.

LÄS MER:Ny ansökan om att bränna koranen i Stockholm

LÄS MER:Extrainsatt FN-möte efter koranbränningar

LÄS MER:Experten: Fel av UD att fördöma koranbränningen

LÄS MER:Hets mot folkgrupp utreds efter koranbränningen

ANNONS