Skövling av regnskog för att göra plats åt plantager är en sak som skulle kunna omfattas av en ekocid-lag. Arkivbild.
Skövling av regnskog för att göra plats åt plantager är en sak som skulle kunna omfattas av en ekocid-lag. Arkivbild. Bild: Eraldo Peres

Många svenskar vill att "miljömord" blir ett brott

Två av tre svenskar tycker att det ska vara brottsligt att allvarligt skada naturen eller klimatet och att ansvariga ska kunna ställas till svars.
Det visar en ny internationell Ipsos-undersökning.

ANNONS

Hela 71 procent av de tillfrågade svenskarna stöder så kallat ekocid (miljömord). Det handlar om kriminalisering av handlingar som godkänts eller tillåtits av ledare och som orsakar utbredd, långvarig eller oåterkallelig miljöskada.

Undersökningen har gjorts i 18 stycken G20-länder och fyra utanför gruppen där sammanlagt 2 000 personer deltagit. Totalt sett anser 72 procent av de tillfrågade att det bör vara straffbart att godkänna eller tillåta åtgärder som orsakar allvarliga skador på naturen och klimatet.

Ekocid betyder storskalig miljöförstöring som leder till omfattande skada på, förstörelse eller förlust av ekosystem eller livsmiljöer. Tanken med en ekocidlag är att göra det möjligt att ställa dem som är högst ansvariga för beslut – till exempel företagsledare – till svars för stora skador som gjorts mot bättre vetande.

ANNONS

Ungefär 76 procent av de tillfrågade svenskarna är extremt, mycket eller ganska oroliga för naturens tillstånd i dag och för det tillstånd som vi kommer att lämna naturen i till kommande generationer. Bland G20-länderna ligger siffran på ungefär 87 procent.

Ekocid erkändes som ett brott i Belgien tidigare i år. Liknande lagar har också antagits i Chile och Frankrike, och lagförslag om ekocid har lagts fram i bland annat Brasilien, Italien, Mexiko, Nederländerna, Peru och Skottland, enligt rapporten.

Fakta: Ipsos - undersökning

2 000 personer i åldrarna 18 till 55-75 år i 22 länder svarade på undersökningen. Detta inkluderade 18 G20-länder. Argentina, Australien, Brasilien, Kanada, Kina, Frankrike, Tyskland, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Mexiko, Saudiarabien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Storbritannien, USA, samt fyra länder utanför G20: Österrike, Danmark, Kenya och Sverige.

Undersökningen beställdes av Earth4All och Global Commons Alliance.

Alla intervjuer genomfördes online och ägde rum mellan den 5 mars och den 8 april 2024.

ANNONS