Majoriteten av dem som omkommer i drunkningsolyckor är män, enligt Svenska livräddningssällskapets statistik. Arkivbild.
Majoriteten av dem som omkommer i drunkningsolyckor är män, enligt Svenska livräddningssällskapets statistik. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Mäns övertro på egen förmåga – kan vara orsak

År efter år är det främst män som drunknar i Sverige. Förmodligen beror det på en övertro på sin egna förmåga, enligt Svenska livräddningssällskapet.
Deras råd: Testa simförmågan – varje år.
– Det kan bli en aha-upplevelse, säger generalsekreteraren.

ANNONS

Förra helgen drunknade tre män – en man i 55-årsåldern i Växjö och två män i 40-årsåldern i Nacka utanför Stockholm. Enligt drunkningsstatistik som Svenska livräddningssällskapet (SLS) sammanställer varje år är majoriteten som drunknar män. I fjol drunknade 73 personer i Sverige, varav 56 var män.

Sedan SLS grundades 1898 har tendensen sett likadan ut – ungefär 80 procent av de drunknade är män medan 20 procent är kvinnor. Detta till trots att drunkningsolyckorna stadigt minskat.

– Män är lite mer riskbenägna och det ligger i linje med annan olycksstatistik, säger Mikael Olausson, generalsekreterare för SLS.

Äldre män överrepresenterade

Enligt Mikael Olausson överskattar män sin förmåga i högre grad än kvinnor. Män över 60 år är speciellt överrepresenterade i statistiken vilket kan bero på tron om att man kan agera som tidigare.

ANNONS

– Det kanske inte var ett problem förut men i takt med stigande ålder och att fysiken blir lite sämre så kan det som tidigare inte var så riskfyllt bli det.

Vad som ligger bakom mäns övertro är svårt att peka ut, menar Mikael Olausson. Därför efterfrågar han mer studier om just beteende och attityd.

– Vi behöver bättre kunskap om bakomliggande faktorer.

Just nu arbetar SLS med att ta fram exempel där människor överlevt drunkningsolyckor, för att kunna lyfta fram vad som gjorde att de överlevde.

Simkunnighet är färskvara

Simkunnighet är en färskvara och bör testas minst en gång om året. Det är även något anhöriga kan uppmana till, säger Mikael Olausson. Så som att först simma 200 meter i en inomhusbassäng och sedan göra det utomhus där man bottnar – för att jämföra hur väl man klarade det.

– Det kan bli en aha-upplevelse. Det kanske blev kallare än man trodde, lite mer strömt och man blev tröttare, säger han och fortsätter.

– Vi tror att man kanske då tänker till en extra gång – att man kanske behöver ha flytväst, inte ska simma så långt ut eller att det finns en poäng i att inte bada ensam.

Svår målgrupp att nå

En undersökning av SLS från 2019 visar att 64 procent var bekväma med att simma ensamma i sjöar och hav. Där handlade det främst om män, samt personer mellan 18 och 29 år och mellan 50 och 64 år.

ANNONS

Tidigare har SLS försökt nå målgruppen – men de har varit svåra att nå då de inte identifierar sig med frågan. Något som även det borde studeras, menar Mikael Olausson.

– Vi behöver göra mer även om drunkningsolyckorna minskar. Målgruppen kvarstår ju.

Mikael Olausson, generalsekreterare för Svenska livräddningssällskapet.
Mikael Olausson, generalsekreterare för Svenska livräddningssällskapet. Bild: Svenska livräddningssällskapet/Pressbild/TT

Omkomna vid drunkningsolyckor 2019-2023

2019: 49 män, 6 pojkar, 9 kvinnor, 1 flicka, 3 okända

2020: 59 män, 5 pojkar, 12 kvinnor, 1 flicka

2021: 75 män, 3 pojkar, 11 kvinnor, 2 flickor, 6 okända

2022: 55 män, 5 pojkar, 7 kvinnor, 3 okända

2023: 56 män, 2 pojkar, 11 kvinnor, 1 flicka, 3 okända

Källa: Svenska livräddningssällskapet

Så simmar du tryggt

• Testa din simkunnighet.

• Bada och simma alltid tillsammans med andra simkunniga vuxna.

• Bada alltid nära och tillsammans med småbarn och ej simkunniga.

• Motionssimma nära strandkant eller bryggor.

• Ha i åtanke att vattnet är kallt i början av säsongen.

• Kallt och strömt vatten tar mer energi än man tror.

Källa: Svenska livräddningssällskapet

ANNONS