Muf:s ordförande Matilda Ekeblad säger att ungdomsförbundets prioritet är att få till ett maktskifte och att Ulf Kristersson blir statsminister.
Muf:s ordförande Matilda Ekeblad säger att ungdomsförbundets prioritet är att få till ett maktskifte och att Ulf Kristersson blir statsminister. Bild: Anna Tärnhuvud

Matilda Ekeblad (M): Åkesson kan inte bli statsminister

Muf:s ordförande menar att det nu är upp till bevis för SD-ledaren Jimmie Åkesson om huruvida han kommer tvinga Moderaterna till svidande politiska eftergifter – eller om han vill ha maktskifte.
– Om de menar allvar med att stoppa sosseriet då kommer de behöva samarbeta med oss och han kommer inte tolereras som statsminister, säger Matilda Ekeblad.

ANNONS
|

SVT:s vallokalsundersökning bekräftade under söndagskvällen det som flera opinionsmätningar har visat tidigare. Det finns en reell sannolikhet att SD blir större än M.

Undersökningen visade att Moderaterna kan få ett stöd på 18,8 procent medan Sverigedemokraterna kan landa på 20,5 procent och därmed bli Sveriges andra största parti.

Matilda Ekeblad, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, påpekar att SVT:s undersökning visade fel vid förra valet och hon hoppas att så även gäller den här gången.

Vissa andra av era företrädare talar om att det viktiga är att er sida blir större, inte att ni blir störst. Hur ser du på det?

ANNONS

– Det är klart att vi vill behålla platsen som andra största parti, men vår viktigaste prio och det vi har slitit för de här veckorna är att Ulf Kristersson ska bli statsminister och ett maktskifte. Vi vill verkligen inte ha fyra år till med Magdalena Andersson och Socialdemokraterna.

Muf:s ordförande Matilda Ekeblad säger att ungdomsförbundets prioritet är att få till ett maktskifte och att Ulf Kristersson blir statsminister.
Muf:s ordförande Matilda Ekeblad säger att ungdomsförbundets prioritet är att få till ett maktskifte och att Ulf Kristersson blir statsminister. Bild: Anna Tärnhuvud

Muf: Kommer inte tolerera Åkesson som statsminister

På frågan om vad ett sådant styrkeförhållanden skulle innebära för Moderaterna svarar Matilda Ekeblad att frågan måste ställas till Jimmie Åkesson.

– Om de menar allvar med att stoppa sosseriet då kommer de behöva samarbeta med oss och han kommer inte tolereras som statsminister, han kommer inte kunna bilda en majoritet själv. Utan det är Ulf som samlar majoriteten, då kommer man också behöva rätta sig inför det.

– Men klart att vi är ödmjuka inför att man kommer behöva kompromissa, å andra sidan är jag väldigt trygg med vad vi kommer kompromissa om.

SD kommer behöva ha det i åtanke?

– Ja, absolut. Det är upp till dem vilken statsminister de vill ha på måndag.

”Vill inte ha SD i en regering”

Vad skulle det innebära för L i regering?

– Det är väl klart att jag jättegärna skulle vilja ha Liberalerna i regeringsställning, men jag tror det kommer bli svårt att motivera för SD till exempel.

ANNONS

– Vi måste hitta vilken regering som kan tolereras av alla och det är en M+KD-regering. Det kan Liberalerna tolerera, det kan nog SD tolerera. Men jag vill inte ha SD i en regering. Liberalerna vill inte ha SD i en regering. SD vill inte ha Liberalerna i en regering. Så då tror jag det blir en M+KD-regering.

Blir det svårare om styrkeförhållandena som är vallokalsundersökningen blir verklighet?

– Jag hoppas inte det, men den frågan får man rikta till SD.

LÄS MER:Moderaterna tappar stöd – kan bli mindre än SD

LÄS MER:Jubel och suckar hos SD: ”Det känns tudelat”

LÄS MER:Det händer om L åker ur riksdagen

GP:s Etezaz Yousuf och Anna Tärnhuvud på plats vid Moderaternas valvaka.
GP:s Etezaz Yousuf och Anna Tärnhuvud på plats vid Moderaternas valvaka. Bild: Anna Tarnhuvud

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

ANNONS