Michael Claesson blir Sveriges nya överbefälhavare

Regeringen har under fredagen gått ut med att chefen för försvarsstaben Michael Claesson blir Sveriges nya överbefälhavare. Han kommer att tillträda den 1 oktober i år, och tar över efter Micael Bydén.
– Det är förtroende som jag är mycket stolt över.

ANNONS
|

Michael Claesson, 59, blir Sveriges nya överbefälhavare, det vill säga högste chef inom Försvarsmakten. Detta meddelar statsminister Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonson på en pressträff under fredagseftermiddagen.

– Michael Claesson är en mycket meriterad blivande ÖB, sade Ulf Kristersson under pressträffen.

Claesson är idag chef för försvarsstaben och har varit favorittippad att ta över som ÖB. Han har tidigare arbetat som insatschef inom försvarsmakten och militär rådgivare inom försvars- och utrikesdepartementet. Han har också tjänstgjort i Kosovo och Afghanistan, och varit Sveriges delegation vid Nato.

Bydén kliver av efter tio år

Han kommer att tillträda i rollen den 1 oktober i år.

ANNONS

– Det är förtroende som jag är mycket stolt över och som jag kommer att förvalta med största respekt och beslutsamhet, sade Michael Claesson under pressträffen på fredagen.

Nuvarande överbefälhavare Micael Bydén har suttit tio år på posten. Hans förordnande går ut den 30 september. Han ska nu bland annat ägna sig åt verksamhet i det bolag han har startat ihop med sambon Linda Staaf.

LÄS MER:Därför saknas Göteborg bland de utvalda militäranläggningarna

LÄS MER:Uppgifter: Kan bli nästa ÖB

LÄS MER:Missnöje med lön orsakar avhopp från försvaret

ANNONS