Försvarsmakten består av armén, flygvapnet, marinen (flottan och amfibiekåren) och hemvärnet.
Försvarsmakten består av armén, flygvapnet, marinen (flottan och amfibiekåren) och hemvärnet. Bild: Anders Ylander

Militärens ordlista – användbara militära grader och termer

Kan du skillnaden på ett kompani, kavalleri och bataljon? Vem är högst i rang – fänrik eller löjtnant? När går en IED över till att vara en IEDD?
GP har gjort en ordlista över många av benämningarna inom Försvarsmakten som du bör ha koll på om du vill ge dig in i värnplikten.
Vad betyder att ”kränka svenskt luftrum”?

ANNONS
|

Försvarsmakten består av armén, flygvapnet, marinen (flottan och amfibiekåren) och hemvärnet.

Inom de olika delarna finns det både gradbeteckningar som heter samma som i de andra delarna, men också beteckningar som är unika för just den militära grenen – ska du därför ge dig in i lumpen eller bli bjuden på kadettbalen (eller vill klara det här GP-quizet om ord i lumpen), är det viktigt att du har koll på beteckningarna!

Militära grader i svenska Försvarsmakten

Vem är vem av officerarna inom Försvaret?

Den lägsta graden för officerare är fänrik, medan general och amiral är de högsta graderna. Men det är inte många som tävlar om de två sistnämnda beteckningarna – på generalsnivå befinner sig nämligen enbart Överbefälhavaren (ÖB) Micael Bydén, som är general, och kung Carl XVI Gustaf, som är både general och amiral.

ANNONS

Mellan fänriken och Sveriges amiral och general konungen finns det en hel uppsjö av gradbeteckningar.

Armén: Fänrik, Löjtnant, Kapten, Major, Överstelöjtnant och Överste. Generalspersoner: Brigadgeneral, Generalmajor, Generallöjtnant, General.

Flottan: Fänrik, Löjtnant, Kapten, Örlogskapten, Kommendörskapten, Kommendör. Generalspersoner: Flottiljamiral, Konteramiral, Viceamiral, Amiral.

Amfibiekåren: Fänrik, Löjtnant, Kapten, Major, Överstelöjtnant, Överste. Generalspersoner: Brigadgeneral, Generalmajor, Generallöjtnant, General.

Flygvapnet: Fänrik, Löjtnant, Kapten, Major, Överstelöjtnant och Överste. Generalspersoner: Brigadgeneral, Generalmajor, Generallöjtnant, General.

Till det finns det även specialistofficerare, sergeant är den lägsta och flottilj- och regementsförvaltare de högsta. Utöver det finns befälsgraden kadett, vilket är en officersaspirant som genomgår utbildning och ännu inte utnämnts till officer eller specialistofficer.

Med vardagen i lumpen kommer inte bara den fysiska och mentala styrkan – utan också kunskap om Försvarsmaktens benämningar och beteckningar.
Med vardagen i lumpen kommer inte bara den fysiska och mentala styrkan – utan också kunskap om Försvarsmaktens benämningar och beteckningar. Bild: Anders Ylander

Bataljon, brigad, kavalleri eller kompani?

Kavalleri är ett typ av förband som använder sig av motoriserade och/eller bepansrade transportmedel, men ett kavalleri kan också vara helikopterburet.

Ett kompani är en militär enhet på upp till 200 soldater. Ett kompani är en underavdelning till en bataljon eller en brigad och består av mellan två och sju plutoner.

Vad är då bataljon, brigad och pluton?

En bataljon är en militär enhet som består av 500-1 500 soldater medan en brigad består av cirka 5 000 soldater.‍ En pluton är en militär enhet bestående av fyra grupper, vanligtvis med 20-40 personer, och är en del av ett kompani.

ANNONS

Ett (kort) ABC för militär verksamhet

Artilleri är samlingsbenämningen för tyngre eldvapen och används för att skjuta indirekt eld, exempelvis raketer och granatkastare.

Batteriplats: Varje kompani med ansvar för eldgivning via granatkastare eller andra artilleripjäser har en batteriplats, vilket innebär att någon/några har ansvar för att beräkna hur man ställer in granatkastare för att träffa ett visst mål.

Checkpoint är en kontrollstation vid en väg där man genomsöker fordon och identitetshandlingar kontrolleras. Checkpointer förekommer ofta i internationella militära insatser.‍

Division är ett militärförband som består av flera brigader och kan utgöra en del av en armékår, antingen inom armén, flygvapnet eller flottan.

Eldöverfall är en term för överraskande beskjutning av fienden.‍

Folke Bernadotteakademin är en svensk myndighet för internationella fredsinsatser, som till exempel förebyggande av konflikt, återuppbyggnad, forskning och utveckling.

Baskerceremoni på Älvsborgs nya fästning – en del av livet i lumpen.
Baskerceremoni på Älvsborgs nya fästning – en del av livet i lumpen. Bild: Anders Ylander

Garnison är en benämning för all militär verksamhet som bedrivs på samma ort eller plats – till exempel Göteborgs garnison.

Honnörsstyrka, eller att verka som honnörsstyrka, innebär att styrkan paraderar för att visa sin aktning vid till exempel statsceremonier, minnesceremonier och invigningar.

IED, eller improviserad laddning, är en bomb som är konstruerad på ett sätt som bryter mot konventionell taktik. De kallas ofta för ”vägbomber”, eftersom de placeras vid vägar där bilar och fotgängare rör sig. När en IED har oskadliggjorts kallas det för en IEDD.

ANNONS

Jägarförband är ett förband med kompetens inom bland annat störstrid och underrättelseinhämtning. De kan vara fallskärmsjägare, kustjägare och flygbasjägare.

Kränkning kallas det när främmande militära fordon, statsfartyg eller flygplan tar sig in på svenskt territorium utan tillstånd.

Luftvärn är ett trupp- eller vapenslag som har till uppgift att skydda civilbefolkning, militära förband och flygbaser från attacker från luften.

Mäss är en matsal för olika delar av den militära personalen.

Nervgas är en giftig stridsgas som påverkar det centrala nervsystemet. Gasen är så pass giftig att Försvarsmakten rekommenderar att personen som ger första hjälpen till den som utsatts för gasen, har på sig heltäckande kläder, skyddsglasögon och andningsskydd.

Operation är militära insatser som utförs på en militärstrategisk, operativ och taktisk nivå. Militära operationer har ofta kodnamn – som Operation Desert Storm under Kuwaitkriget.

Bild: Anders Ylander

Pansarvärn är ett vapensystem som har som huvuduppgift att bekämpa bepansrade mål.

Rotation är när man byter ut ett förband eller personal under en internationell insats – en personalavlösning.

Signalspaning – mer än bara avlysning

Signalspaning är avlyssning, pejling och övervakning av radio- och radarsignaler, data- eller teletrafik och annan elektromagnetisk strålning, för att inhämta information.

Totalförsvaret består av militär verksamhet (militärt försvar) och civil verksamhet (civilt försvar). För att stärka Sveriges försvarsförmåga kan beredskapen höjas och om Sverige hamnar i krig råder högsta beredskap – då är totalförsvar all samhällsverksamhet som ska bedrivas.

ANNONS

Underrättelsetjänsten inom militären arbetar med att inhämtning, analys och bearbetning av information, som kan komma från bland annat signalspaning, försvarsattachéer eller internationellt samarbete.

Väpnande trupper ingår i FN:s fredsbevarande styrkor, som består av lätt beväpnade, men icke stridande parter.

Ytstrid är en stridsuppgift för marina förband och innebär lokalisering, klassificering och bekämpning av ytfartyg.

Återsäkra betyder antingen att man anger om ett osäkrat tändsystem, som en handgranat, kan säkras eller har säkrats. Återsäkra kan också användas för att ange om ett område som tidigare har säkrats från fienden behöver kontrolleras, för att säkerställa att fienden inte är tillbaka i området.

Örlogsfartyg är ett krigsfartyg som kan vara utrustat med till exempel luftvärnsrobotar eller minor. Till örlogsfartyg räknas även hangarfartyg och landstigningsfartyg.

LÄS MER:Quiz: Vad vet du om värnplikten?

LÄS MER:Elin från Göteborg skyddar slottet under stora firandet

ANNONS