Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) under regeringens sommarfika.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) under regeringens sommarfika. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Ministern lovar: Kötryck på Sis-hem lättar

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) lovar "en betydlig ljusning" om ett par månader vad gäller platsbristen på så kallade Sis-hem. I dagsläget står 31 unga i kö till slutenvården.

ANNONS

– Vi har unga människor som kan utgöra en fara för sig själva och andra och det kan handla om barn och unga som befinner sig i kriminalitet och som riskerar att dras in i kriminella nätverk, säger Waltersson Grönvall om läget.

Hon hade i förra veckan ett krismöte med bland andra Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Statens institutionsstyrelse (Sis). Detta efter larm om att flera unga i behov av sluten ungdomsvård riskerar att begå allvarliga våldsbrott i sommar.

Enligt den senaste siffran från Sis står 31 barn och unga i kö till en vårdplats. Inga yngre pojkar väntar på en placering, uppgav myndigheten på onsdagen. I förra veckan var kön uppe i 58.

ANNONS

– Det har minskat väsentligt faktiskt, säger ministern.

En anledning till det är ett tätare samarbete mellan kommunerna och Sis och en kartläggning av var de mest akuta behoven finns. Kommunerna har också dragit ned på ansökningar om platser i förebyggande syfte.

– Sammantaget så ska en rad olika åtgärder kunna innebära att vi ser en betydlig ljusning på det här inom ett par månader, och de mest akuta bedömer jag att vi har kunnat möta behovet av, säger Waltersson Grönwall.

SKR:s larm runt midsommar beskrevs som mycket allvarligt. Organisationen skrev då i en hemställan till regeringen att unga, särskilt i storstäderna, måste bort från gatan, annars riskerar några av barnen att begå mord.

Socialtjänstministern ska ha ett uppföljande möte med aktörerna i mitten eller i slutet av augusti.

ANNONS