Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M). Arkivbild.
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M). Arkivbild. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT

Ministern oroas över krigets konsekvenser

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) oroas över att konflikten i Mellanöstern ska sprida sig.
– Vi ser redan nu att konflikten i Mellanöstern eller på andra platser i världen påverkar Sverige, säger hon till Dagens Nyheter.

ANNONS

Efter ett års krig i Gaza har konflikten på allvar spridit sig till Libanon. Iran har svarat med att skicka hundratals robotar mot Israel, som lovat ett kraftfullt svar.

Situationen är spänd och oförutsägbar, säger utrikesministern och konstaterar att ett storkrig i Mellanöstern skulle få konsekvenser för Sverige.

– Vi är ingen isolerad ö. Vi har också stora diasporor där vi, inte minst efter den 7 oktober, har sett att det har skapat vissa konflikter i landet. Det ligger i allas intresse att vi nu kan dämpa läget.

Tusentals svenskar tros befinna sig i Libanon, men där många andra länder aviserat att man ska evakuera medborgare har Sverige, med hänvisning till en befintlig reseavrådan, lagt ansvaret på individen.

ANNONS

På torsdagen meddelade Malmer Stenergard att ambassaden i Beirut ska öppna igen efter att ha varit tillfälligt stängd sedan i början av augusti. Det ska dock inte tolkas som att regeringen bytt fot.

– Vi har hela tiden försökt hjälpa svenska medborgare som vill tillbaka till Sverige. Vi har hela tiden tillhandahållit konsulärt stöd. Det har varit en liten efterfrågan men det har funnits en möjlighet att få ekonomiskt bistånd i form av lån för att till exempel köpa flygbiljett, säger hon.

ANNONS