Moderatledaren till attack mot statsministern

Under riksdagens partiledardebatt gick Moderatledaren Ulf Kristersson till hård attack mot statsminister Magdalena Andersson (S), som han menar drog in Natofrågan i misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson.
– Man måste kunna lita på en statsministers ord i mer än två veckor, sa han.

ANNONS
|

Partiledardebatten i riksdagen är den sista inför höstens val och Ulf Kristersson inledde sitt anförande med att konstatera att det är 95 dagar kvar till valdagen.

– Ännu en förlorad mandatperiod tar äntligen slut, sa han.

Han målade upp en dyster bild av landet styre. Ständiga regeringskriser och en regering som förlorat kontrollen över den grova kriminaliteten.

– I går kväll sköts ännu en ung man ihjäl, denna gång i Kristianstad, sa han och la till att Sverige nu behöver en regering som vet vad den vill, kan få någonting gjort och ha "ministrar som sköter sitt jobb".

Menar att Andersson svek

M-ledaren riktade särskilt kritik mot Magdalena Andersson. Han sa att de två kommit överens om att ta Sverige in i Nato tillsammans och lägga den frågan vid sidan av den vanliga partipolitiken. Ett löfte som han menar att statsministern svek i och med att hon sa att hela regeringen skulle avgå om justitieminister Morgan Johansson föll i tisdagens misstroendeomröstning.

ANNONS

– Man måste kunna lita på en statsministers ord i mer än två veckor.

Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) tryckte båda under onsdagens partiledardebatt på att Socialdemokraternas regeringsunderlag spretar åt olika håll.
Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) tryckte båda under onsdagens partiledardebatt på att Socialdemokraternas regeringsunderlag spretar åt olika håll. Bild: Jonas Ekströmer/TT

I ett replikskifte med Magdalena Andersson fortsatte attacken. Ulf Kristersson pekade på hur spretigt Socialdemokraternas regeringsunderlag är, lyfte fram att de förhandlade med Amineh Kakabaveh – och att statsministern "stod på ett amerikanskt fartyg och talade illa om oppositionen".

– Svagt ledarskap, sa han.

Magdalena Andersson försökte tona ned konflikten.

– Jag tror att det som behövs nu är samarbete, samförstånd. Att Sverige tjänar på att vi blickar framåt, sa hon.

Ulf Kristersson var inte nöjd.

– För Socialdemokraterna betyder samarbete att ingen ska ifrågasätta Socialdemokraternas politik.

Ebba Busch (KD) tryckte också på att Socialdemokraterna lutar sitt styre på tre partier som tycker väldigt olika i många frågor, och att enigheten är större på högersidan. Hur ska Socialdemokraterna egentligen få ihop det, undrade Ebba Busch.

– Vi ska ha ett val först, innan vi försöker bilda regering. Vi kommer att försöka värva så många röster som möjligt till Socialdemokraterna och sedan förvalta det valresultatet, sa Magdalena Andersson.

SD-ledaren: "åtta år av fiaskon"

Även SD-ledaren Jimmie Åkesson gick till hård attack mot regeringens sätt att styra landet under de senaste åtta åren.

– Vi har facit framför oss: åtta år av fiaskon och tyvärr finns inga tecken på att regeringen ser sina misslyckande.

ANNONS

Han riktade också kritik mot att Socialdemokraterna under vägen fram till misstroendeomröstningen bekräftade att det avtal man tidigare slutit med den politiska vilden Amineh Kakabaveh fortfarande gäller.

– Köpslående med en marxistisk politisk vilde med helt andra intressen än landets bästa ses som något helt naturligt. Man är beredd att gå hur långt som helst för att behålla makten, sa han.

Men även om oppositionspartierna gärna vill utstråla total enighet visade Magdalena Andersson i replikskiften med Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson att så inte är fallet. Båda fick frågan om de vill sänka a-kassan.

Ulf Kristersson svarade indirekt ja genom att säga att det alltid ska löna sig att jobba och sa att Socialdemokraterna "låter människor stapla bidrag på varandra".

Jimmie Åkesson gav klarare besked.

– Nej, sa han.

LÄS MER:Morgan Johansson räddas kvar som minister

LÄS MER:Kristersson hamnade i skuggan av Busch – igen

LÄS MER:Fyra svåra år: Här är regeringens största kriser

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS