Mordet fångades på film - riskerar livstid

Mannen skickade ett sms till sin fru: "Jag älskar dig oerhört". Tio minuter senare knivhögg han henne till döds, enligt misstankarna. – Det var aldrig meningen att det skulle sluta på det här sättet, säger mannen i förhör. Den rättspsykiatriska undersökningen visade att mannen inte är psykiskt sjuk - nu riskerar han fängelse på livstid. Och under den sista rättegångsdagen erkände mannen mord, skriver Sydsvenskan.

ANNONS
|

Kvinnan var på väg till bilen som stod parkerad i ett parkeringshus i Lund. Då blev hon attackerad - av sin make. På en övervakningsfilm från parkeringshuset har polisen kunnat se hur mannen jagade kvinnan och hur han, när han fick tag i henne knivhögg henne flera gånger mot överkroppen.

En man ska ha försökt stoppa attacken men när han gick emellan började knivmannen jaga honom i stället.

– Han försökte rädda den här kvinnan som blev mördad men blev själv attackerad. Han fick springa för sitt liv, berättade kammaråklagare Kristina Wedelsbäck i samband med att åtalet lämnades in.

ANNONS

LÄS MER: Mannen fångades på film när han mördade sin fru

"Jag ska döda henne"

Enligt henne skedde jakten efter vittnet "i syfte att hugga honom". Åklagaren skrev i stämningsansökan att han klarade sig utan skador för att han kastade sig genom ett utrymme mellan två våningsplan inne i parkeringshuset.

När vittnet försvunnit ska den mordåtalade ha gått tillbaka till sin hustru - och då skurit henne i halsen.

Därefter flydde han från parkeringshuset. Under sin flykt smsade han sin bror: "Jag ska döda henne, förlåt mig alla, jag älskade henne".

En kort stund senare krockade maken med en buss mellan Lund och Staffanstorp. Han skadades och fick föras till sjukhus där polisen grep honom.

LÄS MER: "Jag älskar dig oerhört" - tio minuter senare sker mordet

Viktig bevisning

Händelsen utspelade sig den 19 april i år. Under hösten har rättegången pågått och mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. I början av november kom svaret på den. Den visade att mannen inte lider av någon psykisk störning och inte heller gjorde det när han misstänks ha mördat sin fru.

Åklagaren anser att hon har bra bevisning mot mannen, övervakningsfilmen är särskilt viktig här.

– Det har väldigt stor betydelse för det är väldigt ovanligt att man har såpass bra bevisning i form av en övervakningsfilm på ett mord, har Kristina Wedelsbäck sagt tidigare.

ANNONS

Under tisdagen kommer rättegången att avslutas.

Åklagaren har tidigare yrkat på att mannen döms till livstids fängelse.

LÄS MER: Försökte avbryta knivmordet: "Hjälte"

"Handlat i ett psykotiskt tillstånd"

Förutom mord och mordförsök står mannen åtalad för att ha misshandlat sin hustru samt ytterligare tre personer i sin familj. Han ska, enligt åtalet, ha slagit ett av sina barn, sina svärföräldrar, samt den nu döda hustrun.

Mannen har tidigare endast erkänt dråp.

– Han har handlat i ett psykotiskt tillstånd, har mannens advokat, Anders Elisson, sagt till Kvällsposten.

– Jag älskar henne, jag älskar henne fortfarande. Jag skulle aldrig skada henne. Men i den stunden blir det alldeles svart. Hon springer ifrån mig. Kvinnan jag har levt tillsammans med i tjugotvå år springer ifrån mig. Kvinnan som är mamma till mina barn. Jag trodde att hon kände mig bättre, har mannen själv sagt i förhör.

– Det var aldrig meningen att det skulle sluta på det här sättet. Jag ångrar det djupt. Jag måste erkänna det, att jag ångrar det djupt fortfarande.

Men under den sista rättegångsdagen ska han ha erkänt att han mördat henne, skriver Sydsvenskan.

- Om han inte hade gått tillbaka hade man kunnat hävda hastigt mod,, men det kan man inte längre, sa hans advokat Anders Elison, enligt tidningen.

ANNONS

Han vill dock, till skillnad från åklagaren, att det ska bli ett tidsbestämt straff - på 14 eller 16 år.

Motivet till mordet kan vara att kvinnan ville skilja sig.

ANNONS