Rebecka Le Moine som sitter i EU-nämnden för MP säger att partiet gjorde en miss när chat control-förslaget klubbades i justitieutskottet. Arkivbild.
Rebecka Le Moine som sitter i EU-nämnden för MP säger att partiet gjorde en miss när chat control-förslaget klubbades i justitieutskottet. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

MP om chat control: "Det blev fel"

När justitieutskottet sade ja till det så kallade chat control-förslaget invände inte V eller MP. Nu visar det sig att båda partierna egentligen är emot – men missade att redovisa en avvikande åsikt.

ANNONS

På tisdagen klubbade justitieutskottet igenom förslaget som brukar beskrivas som "chat control 2.0".

Det är ett kompromissförslag som Belgien tagit fram inför ministerrådet, eftersom ursprungsversionen mött hårt motstånd.

I utskottet var det bara SD och C som invände. Att även MP och V är emot det omstridda förslaget framgick inte, då de två partierna missade att redovisa en avvikande uppfattning.

Enligt Rebecka Le Moine, som sitter i EU-nämnden för MP, skedde en sammanblandning av två olika förslag.

– Det finns två olika versioner, dels rådets kompromissförslag som är så generellt i sina skrivelser att vi inte alls kan ställa oss bakom det.

ANNONS

– Dels ett förslag där vi i den gröna gruppen i EU-parlamentet har arbetat fram olika krav som vi har fått gehör för. Det ställer vi oss bakom, säger hon.

Det var alltså den förra som togs upp i utskottet.

– Med facit i hand skulle vi ha lämnat en avvikande åsikt, men det gjorde vi inte utan det var en miss. Det är mänskligt att man ibland missar, säger Rebecka Le Moine.

Att även V gjorde en miss är något som journalisten Emanuel Karlsten var först med att rapportera.

Förslaget är tänkt att skydda barn mot övergrepp, men har kritiserats för att innebära långtgående inskränkningar i den personliga integriteten.

Rättelse: I en tidigare version innehöll bildtexten felaktig information om vem som avlade MP:s röst.

ANNONS